Vakcinacija.jpg

Britanska agencija za lijekove i zdravstvene proizvode poručila je da nema dokaza da konzumiranje alkoholnih pića utiče na efikasnost vakcina protiv virusa korona, piše Evening Standard.

Britanski regulator je ovom objavom izašao nakon što su se društvenim mrežama proširile priče da bi se dvije sedmice nakon vakcinisanja protiv virusa korona trebalo suzdržavati od alkoholnih pića.

- Savjetujemo svaku osobu koju brine pitanje konzumiranja alkoholnih pića da se obrati medicinskom profesionalcu - kratko su poručili iz Agencije.

U januaru ove godine je organizacija Drinkaware, koju su osnovale kompanije koje bave proizvodnjom alkoholnih pića, poručila da ima nekih dokaza da ispijanje alkoholnih pića, naročito ako je prekomjerno, može uticati na sposobnost organizma da izgradi imunitet nakon vakcinisanja, prenosi Jutarnji list.

Ali, ni britanski Nacionalni zdravstveni sistem, ni proizvođači vakcina nisu objavili nikakve informacije koje bi sugerisale da postoji veza između efikasnosti vakcina i konzumiranja alkohola.