Droga rite gacko.jpg

Trebinjsko tužilaštvo još uvijek nije utvrdilo porijeklo kokaina i heroina koji su u julu 2018. godine pronađeni u krugu preduzeća RiTE Gacko, a što je najgore u svemu, istraga se ne vodi uopšte.

Kako je potvrđeno za Srpskainfo u ovoj pravosudnoj instituciji, tužilac koji je vodio istragu otišao je u penziju, a predmet nije dodijeljen novom tužiocu.

“To više nikoga ne interesuje”

Danas, 33 mjeseca nakon “spektakularnog” pronalaska narkotika potpuno je jasno da se radilo o podmetanju zarad jeftinih političkih ciljeva. Ono što je najtragičnije u svemu jeste što će ovo podmetanje proći nekažnjeno.

– O tome niko više i ne priča, niti to koga više interesuje. Radilo se o klasičnom podmetanju. Ne znam zašto vam je to bitno – izjavio je jedan od sagovornika koga smo kontaktirali u ovom slučaju.

Jedino što se dogodilo u prethodnom periodu kada je u pitanju zapljena droge u krugu preduzeća RiTE jeste da je MUP Republike Srpske završio vještačenje spornih narkotika.

No, u MUP- u nisu željeli detaljisati oko nalaza vještačenja, odnosno da li pronađena droga pripada onoj koju su par časova ranije spaljivali u pećima RiTE Gacko ili je to neka “nova” droga, prebacujući ujedno lopticu na Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.

– U vezi vaših pitanja koja se odnose na narkotička sredstva koja su nađena u julu 2018. godine u krugu preduzeća RiTE Gacko, obavještavamo vas da je u okviru istrage koju vodi Okružno javno tužilaštvo Trebinje izvršeno vještačenje pronađene materije u Kriminalističko-tehničkom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i taj nalaz je dostavljen postupajućem tužilaštvu. Za detalje samog nalaza, kao i ostale informacije u vezi sa ovom istragom, potrebno je da se obratite OJT Trebinje, po čijoj naredbi je i izvršeno vještačenje – navedeno je u odgovoru MUP-a Republike Srpske.

Podsjetimo, u julu 2018. godine (tri mjeseca uoči opštih izbora u BiH) 24 časa nakon što je u kotlovnicama RiTE Gacko uništeno 700 kilograma narkotika pod budnim okom Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Ministarstva bezbjednosti BiH, u krugu preduzeća, pored jednog od kontejnera, nakon “anonimne dojave” pronađeno je 346 grama kokaina, heroina i skanka.

Srpskainfo je odmah nakon pronalaska sporne droge ekskluzivno objavila zapisnik petočlane Komisije praćen sa više desetina materijalnih dokaza, odnosno fotografija.

Upozorili smo odmah bezbjednosne agencije da bi trebale provesti brzu i detaljnu istragu, kako bi se prije svega, utvrdilo da li je pronađena droga zaista dio narkotika koji su uništavani u kotlovnicama RiTE ili se ipak, radilo o nekim drugim, podmetnutim narkoticima.

Prema ovim dokumentima, kompletnu akciju od utovara, transporta pa do konačnog spaljivanja 700 kilograma kokaina, heroina, amfetamina, marihuane, odnosno skanka u pećima RiTE Gacko pratila je petočlana Komisija Savjeta ministara BiH, četvorica službenika SIPA, kao i pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA, te trojica radnika RiTE Gacko.

Prema dokumentaciji, narkotici su bili materijalni dokazi iz pravosnažnih presuda Suda BiH, Vrhovnog suda Federacije BiH, kantonalnih sudova u Sarajevu i Novom Travniku, te opštinskih sudova u Kaknju, Tešnju, Bugojnu, Velikoj Kladuši, Zenici, Kiseljaku, Cazinu i Bosanskoj Krupi.

Čija je droga pronađena u RiTE Gacko

Šokirani članovi Komisije Ministarstva bezbjednosti BiH i SIPA su odmah negirali da je droga pronađena pored kontejnera dio narkotika koji su se uništavali u pećima.

Iz ovih institucija objasnili su odmah da je vrlo lako dokazati porijeklo pronađene droge, jer je onu koja je pronađena trebalo poslati na vještačenje u FUP, koji je inače uradio sva vještačenja droge koja je spaljena.

S druge strane, MUP RS je odmah izrazio sumnju da je pronađena droga dio one koja je trebala biti spaljena, pa su tako saslušavani članovi Komisije za uništavanje opojnih droga koja funkcioniše pri Ministarstvu bezbjednosti BiH. I sve je stalo na tome, zavjesa je spuštena, a slučaj zaboravljen. U međuvremenu jedina novost u istrazi koja traje dvije godine i devet mjeseci jeste da je vještačenje obavljeno, ali rezultati nisu dostupni javnosti, barem ne za sada.

Mektić: Istina se mogla utvrditi odmah

Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH koji je prema onoj teoriji o podmetanju bio i glavna meta, jer je u kritično vrijeme radio na mjestu ministra bezbjednosti BiH, nakon pronalaska narkotika, energično je odbacio da se radilo o drogi koja je trebala biti spaljena u pećima RiTE Gacko.

– Nemoguće je da se tako nešto dogodi zbog procedure. Prvo se droga pakuje u određene kese, a tokom transporta dovozi se bukvalno do dimnjaka. Uništavanje prate jasni i precizni zapisnici, a samo sa ovog uništavanja napravljena je dokumentacija sa 160 fotografija. Dakle, ako želimo što prije doći do istine, ta droga koja je pronađena pored nekih kontejnera može se poslati na veštačenja u Centar za forenzička ispitivanja i vještačenja MUP FBiH ili da se izvrši uvidu u fotodokumentaciju koja je u SIPA – objasnio je još 2018. godine Mektić.

Dodaje kako ni količina, odnosno pakovanja koja su pronađena, ne odgovaraju pakovanjima koja su uništavana.

– Sumnjam u čitavu ovu priču. Kao što sam rekao, ukoliko se želi utvrditi istina, to se može učiniti za pola sata – zaključio je tada Mektić.

“Operativna saznanja”

MUP RS je nakon pronalaska sporne droge saopštio da je policija “došla do operativnih saznanja da se u krugu preduzeća RiTE Gacko nalazi određena količina nakrotičkih sredstava”.

– Službenici MUP RS utvrdili su da su pripadnici Ministarstva bezbjednosti BiH zajedno s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 27. jula u jutarnjim časovima izvršili uništavanje velike količine narkotičkih sredstava. Na licu mjesta uviđajem su izuzete dvije najlonske kesice ukupne težine 89,9 grama skanka, dva grama heroina i bijeli grumen kokaina težine 255 grama – navedeno je u saopštenju MUP-a RS nakon pronalaska sporne droge.