IMG_20210503_28429.jpg

Na literarnom i likovnom konkursu povodom obilježavanja stradanja i sjećanja na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac-Donja Gradina, učenica drugog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Jelena Đerković dobila je pohvalu među 142 pristigla rada.

Jelena je rekla da je sve što stvara prikaz njenih misli i emocija.

"Igra svjetla i tame kao najbitnija komponenta, prodiranje svjetla iz tamnih tonova daje smisao i dubinu cijeloj temi. Pohvala je poželjna, ali mi nije neophodna kako bih nastavila da stvaram i napredujem", kazala je Jelena.

Republički pedagoški zavod je formirao komisije koja je izabrala najbolje literarne i likovne radove, a najbolji literarni radovi će biti pročitani, dok će najbolji likovni biti izloženi u Spomen području Donja Gradina na završnoj manifestaciji u Donjoj Gradini.

S druge strane, učenica prvog razreda Gimnazije Milica Makitan na regionalnom takmičenju iz istorije, na temu "Kultura sjećanja i pamćenja" osvojila je prvo mjesto, dok su učenici Centra srednjih škola Filip Čolović i Rastko Spaić osvojili drugo mjesto.

Milica Makitan je rekla da joj je istorija najdraži predmet u školi još od šestog razreda.

"Htjela sam da se bavim lokalnim temama, a, nažalost, imala sam i dosta mogućnosti. Ipak, opredijelila sam se za događaje u Ržanom dolu 1941. godine. Pofesor Radmila Mitrić me je usmjerila i obezbijedila literaturu u Muzeju Hercegovine. Tradicija, religija i istorija su jedini način da opstanemo kao nacija i upravo to je pravi razlog mog učestvovanja na ovakvim takmičenjima", istakla je Milica.