Fondacija sveti vukasin vaskrs2.jpg

Članovi fondacija Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske "Sveti Vukašin" napravili su akciju "Radost Vaskrsa", kojom su pomogli 37 porodica, dok su za tri porodice izmirili računi za električnu energiju.

Ideja im je bila da se na trpezama ovih porodica nađe sve ono što će biti i na njihovim trpezema povom najradosnijeg praznika Vaskrsa.

Član ove fondacije Aleksandra Slijepčević rekla je i da u Svetom jevanđelju piše "ako imate dvije košulje onda od te dvije nove dajte jednu nekome ko nema".

"Davamo od sebe, a ne od svog suviška. Jer ako davamo od svog suviška onda dajemo što ne treba, a kad dajemo od srca onda dajemo ono što je nama potrebno, ali dajemo pola njemu-pola meni. U tome je ljubav. Ovo je 'vaskršnji dar' porodicama koje nisu u stanju da to sebi omoguće", rekla je Slijepčevićeva.

Fondacija sveti vukasin vaskrs1.jpg

Ideja je bila da to ne bude kao poklon već znak pažnje i ženski članovi fondacije su se dogovorili da se ukrasi i u svaki vaskršnji dar ide čestitka koju su radila djeca.

"Napravili smo grupe i onda se raspodijelili ko će da pravi pite, kolače, farba jaja..., ono što nama lakše ide u odnosu na muški dio. Mi smo tu da upotpunimo rad fondacije jer ako su samo muškarci onda nije to potpuno", objasnila je Slijepčevićeva.

Jagnjeće i praseće meso za pečenje kupljeno je od domaćina sa sela koji od toga žive, kao i sirevi koji su takođe kupljeni od domaćina u Berkovićima, Ljubinju, Humu, Dužima.

Fondacija sveti vukasin vaskrs3.jpg

Iz fondacije se zahvaljuju dobrim ljudima koji su dali svoj prilog u novcu, kolačima, pitama, mesu, jajima... i prepoznali njihov rad.

Treba reći da je u vrijeme božićne akcije bilo oko 70, a za ovu akciju učestvovalo je oko 150 članova svih uzrasta fondacije.