vladika joanikije.JPG

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije naglasio je u vaskršnjoj poruci da je Hristovo vaskrsenje iz mrtvih glavni događaj i temelj svete pravoslavne vjere, te pozvao vjernike da među sobom budu blagi, milostivi i da praštaju jedni drugima.

"Iako smo u zabrinjavajućoj mjeri otuđeni, ovaj praznik nam vraća istinsko osjećanje da smo djeca Božija, sinovi i kćeri Oca našeg nebeskoga, kroz Sina njegovog raspetog i vaskrslog Isusa Hrista”, navodi se u vaskršnjoj poruci vladike Joanikija, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika je napomenuo da je zajednicu Crkve Božije Sveti apostol Pavle sagledao kao živi i nedjeljivi organizam kojem je Hristos glava, a hrišćani njegovi udovi i braća među sobom.

Zato je, naveo je episkop budimljansko-nikšićki, neprihvatljivo da se u Crkvi prave podjele i razdori po nacionalnoj, ideološkoj, stranačkoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi.

“Hrišćanska ljubav prevazilazi podjele, miri zavađene, zacjeljuje bratske rane, velikodušna je, prašta i ne zlopamti, izgrađuje u istini i dobroti porodičnu i svaku drugu zajednicu, sjedinjava različito, a od prirodnih razlika među ljudima, polovima, uzrastima čini bogatstvo, harmoniju i ljepotu ljudskog života”, ukazao je vladika.

Episkop Joanikije napomenuo je da je neprocjenjivi dar Božiji sabornost vjernih u Crkvi, koja je prožeta blagodaću Isusa Hrista, ljubavlju Boga Oca i zajedništvom Svetoga Duha.

“To blagodatno iskustvo stiču svi koji učestvuju u svetim bogosluženjima, hrane se i osvećuju svetim tajnama Hristovim. Oni se obnavljaju vječnim novinama Božijim”, naveo je vladika Joanikije.

Vladika je podsjetio da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije, jedan od najvećih svjedoka vaskrsenja u ovom vremenu, podsticao ljude da se takmiče u dobru, čuvajući i izgrađujući međusobni mir.

“Svako drugačije nadmetanje ili sukobljavanje nije od Boga, a društveno je nekorisno i štetno. Izgrađujmo našu otadžbinu Crnu Goru slušajući Svetog apostola Pavla: Budite među sobom blagi, milostivi, praštajući jedan drugome, kao što je i Bog u Hristu oprostio vama”, poručio je episkop budimljansko-nikšićki.

Vladika Joanikije podsjetio je na prošlogodišnje nezaboravne litije za odbranu vjere, svetinja, pamćenja, časti i obraza u Crnoj Gori, kao narodnog vaskrsenja i duhovnog obnovljenja.

“Prevazilaženje ranijih pođela, izmirenje, svenarodna jednodušnost, međusobno razumijevanje su, kroz muku, na litijama stečeno duhovno bogatstvo koje treba čuvati po svaku cijenu”, rekao je vladika.

Episkop Joanikije istakao je da je put vaskrsenja - put radosnog života, put u novi raj, koji je ispunjen božanstvenom slavom, put u novi život dostojan čovjeka.

“Neka bi nas, časni oci sveštenici, monasi i monahinje, draga braćo i sestre, obasjala svjetlost Hristovog vaskrsenja, da sjedinjeni sa Hristom u vječnom carstvu odbacimo sve što nas odgoni u tamu grehovnu i odvlači od Sunca Pravde. Objedinimo se u vjeri, dobru i ljubavi da bismo mogli radosno uskliknuti: žHristos Voskrese iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovima život darovaž! Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse”, poručio je vladika Joanikije.

Srpska pravoslavna crkva obilježiće Vaskrs u nedjelju, 2. maja.