vjencanje.jpg

 U Trebinju se u posljednjem periodu sve manje mladih ljudi odlučuje da stane na ludi kamen, pa je Matična služba grada Trebinja registrovala samo dva para koja su se vjenčala u aprilu.

Na umanjen broj vjenčanih parova svakako je uticala i činjenica da je u toku vaskršnji post, u kome se tradicionalno bilježi manje vjenčanja zbog nemogućnosti obavljanja  crkvenih obreda, ali je na ovako mali broj zasigurno više uticao virus korona, odnosno zabrana okupljanja zvanica na svadbenom veselju.

U Matičnoj službi kažu da su ovo samo nagađanja i nisu se željeli baviti analizama, ali su potvrdili da su se u proteklom vremenu vjenčanja manje održavala, te da su naročito izostale ceremonije vjenčanja stranih državljana, koje bi u ranijim godinama već u aprilu otpočinjale u Trebinju i trajale sve do kraja ljeta.

Ono što ipak ohrabruje jeste činjenica da je u posljednjih mjesec dana matičnu knjigu rođenih upisano tridesetak novorođenčadi, što je takođe svojevrsni rekord i uliva i te kako veliki optimizam.

U posljednjih mjesec dana, kada je korona i najviše harala u Bolnici Trebinje, u Matičnoj službi grada je prijavljen i rekordan broj umrlih, njih preko 80, gdje je najviše smrtnih slučajeva bilo uzrokovano virusom korona, a sve je više i mlađih ljudi.

Hercegovina bilježi i slučajeve u kojim su od posljedica korone umrli otac, majka i kćerka, zatim i po nekoliko bližih ili daljih članova porodice, ali ohrabruje podatak da se u zdravstvenim ustanovama situacija polako stabilizuje.