Luka petrovic.jpg

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je da je Srbija oslonac i vjetar u leđa Republici Srpskoj, te da je posljednja posjeta visoke delegacije Srbije Banjaluci uvjerenje da su međusobni odnosi dvije zemlje dobri.

On je rekao da je izgledno da će predsjednik Srbije u narednom mjesecu posjetiti i istočnu Hercegovinu, gdje su planirani mnogi zajednički projekti.

 “Srbija će pomoći tri opštine u Republici Srpskoj - Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Nevesinje i opštinu Drvar u Federaciji BiH. Tu znamo da su bile posljedice od zemljotresa. To je pomoć bez ikakvog interesa, ali sa jednom porukom mira i stabilnosti u regionu”, objasnio je generalni sekretar SNSD-a.

Petrović smatra da su mir i stabilnost prijeko potrebni regionu, te da Srbija dokazuje da želi da pomogne mnogima, ne samo svojim građanima, dodajući da je Hercegovina zahvalna za pomoć i da je delegacija Srbije uvijek dobrodošla u Istočnoj Hercegovini.

“Ja mislim da javno treba zahvaliti za sve, jer to će biti vidljivo na terenu. Mi ta djela nećemo skrivati i zato od Nevesinja očekujem prave projekte, koji će sutra biti vidljivi - da se zna da je Srbija pomogla, riješila određene probleme. Mislim da je to vrlo važno i da će načelnik Nevesinja Milenko Avdalović sa svojim saradnicima opredijeliti šta je prioritet za pomoć Srbije”, rekao je Petrović.

On je podsjetio da je prilikom posljednje posjete delagacije Srbije Banjaluci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen ključ grada i dodijeljena titula počasnog građanina, a različite su teme koje su komentarisane prilikom te zvanične posjete.

 “Mislim da nikome ne treba da smeta dobar odnos Srbije i Srpske, naravno uvijek uvažavajući Dejtonski sporazum. U zadnja dva-tri mjeseca bilo je mnogo polemika da su pogoršani odnosi, sporova, klipova i tako dalje. Apsolutno smo sada uvjereni da to nije tako. Personalno i zakonodavno su vezane i Republika Srpska i Srbija i to nam je veoma važno da bi smo mogli da obacimo sve lažne napade i insinuacije na naše odnose”, rekao je Petrović.

On je podsjetio da su najavljena tri važna projekta na istoku Republike Srpske, a planirani su i drugi širom Srpske, prije svega, izgradnja auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine.

Petrović je naveo da uskoro počinju pripremni radovi i radovi na izgradnji Hidroelekrane “Buk-Bijela”.

“Ovoga puta uz mnogo truda rukovodstava Srbije i Republike Srpske napravljena je sva dokumentacija, registracija, koncesiona naknada, građevinska dozvola, projektna dozvola. To je sve riješeno i uspješno je formirano preduzeće koje ima svoj kapital na računu - 20 miliona evra, što je sasvim dovoljno da može da nastavi sa radom. To je projekat vrijedan oko 460 miliona evra. Preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske učestvuje sa 49 odsto, a Elektroprivreda Srbije sa 51 odsto”, naveo je Petrović.

On je rekao da ovi projekti predstavljaju prioritetne projekte energetike na Balkanu, ističući da je treći projekat aerodrom u Trebinju.

“Svi i oni koji hoće da pojedu kamen, moraće ga pojesti ako imaju zube za to. Znamo da je to važan infrastrukturni projekat.

Vučić je rekao da je to projekat koji će sigurno u početnim fazama poslovati negativno i moraće biti subvencionisan da bi opstao, ali to je posebno važan projekat”, zaključio je Petrović.