vukasin papovic tuzilastvo trebinje.jpg

Osnovni sud u Trebinju vodi krivični postupak protiv 16 lica u predmetu "Papović", ali umjesto da glava zaboli sve one koji su godinama radili nezakonite radnje na optuženičkoj klupi se našlo tek 16 probranih i to vozača iz više preduzeća i ustanova sa područja Hercegovine.

Prema saznanjima portala TrebinjeLive.info, protiv nijednog direktora, ministra i političara nije podignuta krivična prijava, iako su se i oni našli na spisku Papovićevih klijenata koji je u posjedu portala TrebinjeLive.info.

Brojni direktori za sada mirno spavaju, a iz policije je Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju podnijeto oko 25 izvještaja od kojih je devet zastarilo, pa je nejasno šta čekaju sa direktorima i političarima koji su i danas na funkcijama.

"Protiv nekih lica su krivična gonjenja zastarila jer su sudu kasno predata, a imaju račune sa mlađim datumom nego na primjer neko od nas 16. Tačno je probrano na kome treba da se slomije 'koplje' i da se pokaže 'evo mi nešto radimo'. A zapravo se neko štiti od odgovornosti, a drugi treba da se presude", naveo je jedan od optuženih za TrebinjeLive.info.

On kaže da je bruka šta rade pravosudni organi i da niko za to ne odgovara. Tvrdi da bi najbolje bilo da je slučaj preuzelo Tužilaštvo BiH, ali da je sada već kasno.

"Imamo osjećaj da neko namjerno koči. Predmet zastari i to je to. Nije nikakav problem da odgovaramo, ali nije u redu da nas 16 dobije kaznu, a ostali da šetaju uspravne glave gradom kao narodni heroji, a imaju i po duplo ili troduplo više od nas vrijednosti računa", naveo je on.

U slučaju "Papović" je od samog početka sve krenulo traljavo i očigledno je da nije bilo volje da se predmet izgura do kraja. Prema nezvaničnim saznanjima, na optuženičkoj klupi je trebalo da bude oko 250 optuženih. 

Prve pretpostavke govore da su preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske, te javne ustanove, gradske uprave, ministarstva i druge institucije u višegodišnjem korišćenju usluga profesora Papovića oštećene za više miliona KM.

Slučaj "Papović" je aktuelan od februara 2018. godine, kada su pripadnici trebinjske policije, zbog prijetnji tadašnjem direktoru RiTE "Gacko" Bošku Kozomari, uhapsili profesora Vukašina Vula Papovića.

Pretresom njegovog stana inspektori su došli do zanimljivih detalja, između ostalog, otkrili su da se godinama unazad, kako je to rekao tada prvi policajac Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa, bavio falsifikovanjem.

Slučaj je ubrzo preuzela Uprava kriminalističke policije MUP-a Srpske.

Papović je, kako je tada rečeno, uz lažne račune izdavao i putne naloge, te druge falsifikovane dokumente.

U Papovićevom stanu, prilikom pretresa, pronađeni su, između ostalog, pečat Elektroprivrede Republike Srpske, Gimnazije "Jovan Dučić", Srednje tehničke škole Trebinje, te jedan crveni pečat sa natpisom "M", pet plavih pečata „Junajted ofis“ sa natpisima „Slavija“, „Garni“, „Bijeljina“,“Novi Sad“...

Oduzeto je više vreća dokaznog materijala.