Gorazde stamparija.jpg

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba grafika nastalih na prvom saboru umjetnika grafike “Teodor Ljubavić”, povodom 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije.

Izložba je organizovana u saradnji opštine Novo Goražde i Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković rekao je novinarima da je su na izložbi predstavljene 22 grafike od 11 autora koji su učesnici prvog saziva saborovanja grafičara “Teodor Ljubavić”.

Brković je naveo da je riječ o različitim grafičkim tehnikama klasične, duboke, visoke i ravne štampe.

“Primjetna je upotreba različitih savremenih načina grafičkog izraza koji se pojavljuju u vidu digitalnih printova. U tom rasponu umjetnici su pokušali da svoju poetiku povežu sa ovim izuzetnim povodom, a to je 500 godina od rada Goraždanske štamparije”, rekao je Brković.

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je da je u okviru obilježavanja 500 godina Goraždanske štamparije tokom 2019. godine ova opština organizovala više manifestacija od kojih je jedna bilo saborovanje grafičara “Teodor Ljubavić”.

Petkovićeva je istakla značaj Goraždanske štamparije za opštinu Novo Goražde, ali i cijeli srpski narod budući da je ova štamparija štampala ćirilične knjige koje su služile za bogosluženja.

“Želimo da čuvamo našu tradiciju da pričamo šta je bilo, jer je to odlika našeg identiteta”, rekla je Petkovićeva novinarima.

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić rekla je da je ovaj muzej 2017. godine vršio arheološka iskopavanja u kojem su otkriveni temelji manastira u kojem je bila smještena prva štamparija, najstarija u BiH.

Ona je dodala da je planirano da se napravi muzejska postavka, zbirka koja će biti posvećena prvoj štampariji.

“Ta zbirka će sadržavati sve ono što smo mi otkrili prilikom istraživanja, ali i repliku jedne štamparske prese. Vrlo je značajno da se i na ovaj način podsjećamo na značajan događaj u istoriji našeg naroda”, rekla je Grujićeva.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 14. maja.