Evro.jpg

Srpska je u finansijskoj dubiozi i novih 590 miliona KM zaduženja je krajnje neodgovoran potez, ocjenjuje stručna javnost, a glavno pitanje sada jeste da li će ovaj novac otići u oporavak ekonomije ili potrošnju.

To je dobra vijest za sve građane Republike Srpske, usmjerićemo novac na povećanje plata i neke druge projekte, kao i za servisiranje dugova – rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsedništva BiH, odmah po objavljivanju informacije da se Srpska zadužila za novih 300 miliona evra, prodajom obveznica na Londonskoj berzi.

Za Dodika i Vladu RS ovo je “uspješno zaduženje”, dok domaći ekonomisti upozoravaju na katastrofalne posljedice ovakve odluke.

Udarac na budžet

Samo u ovoj godini trebamo vratiti 687 miliona maraka kredita. Najnovije zaduženje na naplatu nam stiže 2026. godine.

Ovdje je riječ o nečuvenom, tačnije samoubilačkom potezu, upozorava ekonomista Slaviša Raković.

– I bez ovog zaduženja, u smislu servisiranja dugova, u narednih četiri-pet godina vidimo nepovoljnu situaciju. A sada još imamo takozvano balon zaduženje, gdje na kraju petogodišnjeg perioda vraćamo cjelokupni dug. To je van svake sumnje udarac na budžet RS za pet godina – ističe Raković.

Samoubilački potez

Objašnjava da je, s obzirom na ročnost od pet godina, te činjenicu da je otplata odjednom, teško naći bilo kakvo opravdanje za ovo zaduženje.

Ekonomista Predrag Duduković ističe da su kamate na ovu emisiju obveznica prilično visoke, što znači da će se značajan iznos otplate odnositi na njih.

Ističe da je ovaj novac preko potreban i da bez njega budžet ne bi mogao funkcionisati, zbog čega se i krenulo u ovu priču.

– Takođe, izlazak na Londonsku berzu za RS na neki način znači rast imidža, ali se postavlja pitanje po koju cenu. Šta znači imati imidž? Da bi se moglo zaduživati po visokoj kamatnoj stopi? Takva vrsta imidža za nas nije neka komparativna prednost – kaže Duduković.

Pad vrijednosti

Samo potpuno neuspješna vlast uspjehom proglašava kada se zaduži, sa gorčinom kaže ekonomistkinja i nekadašnja ministarka finansija Svetlana Cenić.

– Na šta to treba biti ponosan sa kreditnim rejtingom od B3 i sa ovakvom izuzetno visokom kamatom? To što su izašli na Londonsku berzu je presmiješno; mogli su na bilo koju berzu da izađu, a druga stvar, pojma nemaju ko će to sve vraćati. Ovo treba da pokrije deficit i dospjele dugove. Gdje je tu razvoj? To niko ne zna da odgovori. Kada stigne otplata dugova, koja će biti i milijardu, kako će se to isplaćivati – pita ona.