vlada rs.jpg

Vlada RS je na današnjoj posebnoj sjednici donijela odluku da se smijeni rukovodstvo 10 organizacionih dijelova "Šuma RS", odnosno sedam šumskih gazdinastava i tri dodatne organizacione jedinice.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da će na njihovo mjesto biti postavljeni novi ljudi.

"I druga javna preduzeća će biti tretirana na isti način", rekao je Pašalić.

Dodao je da su smjenjeni direktori šumskih gazdinstava "Borja" Teslić, šumskog gazdinstva u Doboju, "Centra za sjemensko-rasadničku djelatnost" Doboj, "Vrbanja" Kotor Varoš, "Zelengora" Kalinovik, "Drina" Srebrenica, šumskog gazdinstva Milići, "Centra za gazdovanje kršom" Trebinje, "Majevica" Lopare i "Šumska kuća Ognjište" Jahorina.

Istakao je da je ukupan gubitak koji se veže za ovih deset organizacionih dijelova "Šuma RS" oko 5,3 miliona KM.

Pašalić je dodao da će već sutra biti izvršena primopredaja dužnosti.

Naveo je da će se novo rukovodstvo imenovati prije svega po kriterijumu stručnosti, a ne političke pripadnosti.

Podsjetimo, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) jutros je saopštio da smatra nedopustivim da je jedanaest šumskih gazdinstava u Republici Srpskoj iskazalo gubitak u poslovanju i ocjenjuje da ne postoje opravdanja za tako loš rezultat u radu.

SNSD je tražio od Vlade Republike Srpske, nadležnog ministarstva i Javnog preduzeća "Šume Srpske" hitnu smjenu odgovornih za loš rezultat u poslovanju svih jedanaest gazdinstava, saopšteno je iz ove partije.

Takođe, SNSD traži od nadležnog ministarstva da predloži i imenuje novo rukovodstvo na period od šest mjeseci s ciljem stabilizacije i obezbjeđivanja pozitivnih trendova u poslovanju.

"Od istražnih organa SNSD traži da izvrše uvid u rad ovih šumskih gazdinstava i utvrde eventualne nezakonitosti u radu", ističe se u saopštenju.