Superluga esl.jpg

Engleski fudbalski klubovi Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, među 12 su ekipa koje su se dogovorile da uđu u novu Evropsku Superligu (ESL), javio je BBC.

U potezu koji britanski, ali i evropski mediji ocjenjuju kao seizmički potres, premijerligaškim klubovima će se priključiti italijanski Milan, Inter i Juventus i španski Real Madrid, Barselona i Atletiko Madrid.

Među najavljenim učesnicima novog takmičenja nema klubova iz Njemačke i Francuske.

ESL je saopštio da su se klubovi osnivači dogovorili da osnuju novo takmičenje koje bi se igralo sredinom nedjelje, dok će timovi paralelno igrati u svojim šampionatima.

Dodaje se da će prva sezona biti odigrana "što prije je moguće" i predviđeno je da se priključe još tri kluba.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson, UEFA i premijer liga su osudile potez da se lansira ESL.

Iz FIFA su prethodno poručili da neće priznati to takmičenje, a fudbalerima koji budu igrali u ESL-u neće biti omogućeno da igraju na Svjetskom prvenstvu.

UEFA je upozorila da će igrači iz Evropske Superlige biti izbačeni iz svih takmičenja na domaćem, evropskom i svjetskom nivou i neće moći da igraju za reprezentacije.

ESL, međutim, nije promijenio stav, već je nastavio u istom smjeru saopštenjem.

"Klubovi osnivači žele da održe sastanak sa UEFA i FIFA, kako bismo zajedno radili na partnerstvu da stvorimo najbolji mogući ishod za ligu i fudbal u cjelosti", piše u saopštenju.

Ova tema je otvorena u oktobru, a u osnivanju takmičenja vrijednog više od pet milijardi evra koje bi zamijenilo postojeću Ligu šampiona, učestvuje banka sa Vol Strita Džej-Pi Morgan, .

UEFA se nada da bi plan o Ligi šampiona sa 36 klubova, koji bi trebalo da bude potvrđen danas, mogao da spriječi formiranje Superlige.

Međutim, 12 klubova osnivača Superlige ne vjeruju da su reforme u vidu proširenja dovoljne.

Oni ocjenjuju da je pandemija kovid-19 "ubrzala nestabilnost u postojećem evropskom ekonomskom modelu".

"Prethodnih mjeseci vodili su se intenzivni razgovori sa važnim fudbalskim faktorima o budućnosti evropskih takmičenja", dodali su iz ESL.

Iako ligu osniva 12 klubova, takmičenje će imati 20 klubova - uključujući tri neimenovana kluba koji će se uskoro priključiti i još pet klubova koji će se svake godine kvalifikovati na osnovu dostignuća u domaćem prvenstvu.

ESL bi trebalo da počne u avgustu svake godine, utakmice bi se igrale utorkom i srijedom, a ekipe bi bile podijeljene u dve grupe, sa zagarantovanih 18 utakmica.

Prve tri ekipe iz svake grupe bi se direktno kvalifikovale za četvrtfinale, dok bi četvrtoplasirani i petoplasirani igrali plej-of.

Od toga, format bi bio isti kao u Ligi šampiona - na eliminacije, a finale bi se igralo u maju na neutralnom stadionu.

ESL tvrdi da će taj sistem napraviti više novca nego Liga šampiona i omogućiti klubovima da više zarade od takmičenja.

Prvi direktor ESL bi trebalo da bude predsjednik Real Madrida Florentino Perez, a potpredsjednik bi bio Džoel Glejzer, jedan od direktora u Mančester Junajtedu.

Ovaj potez ESL je naišao na osudu mnogih koji nisu umiješani u projekat.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je rekao da su planovi "vrlo loši za fudbal", dok je predsjednik Francuske Emanuel Makron podržao francuske klubove da ne učestvuju.

UEFA je izdala zajedničko saopštenje sa engleskim FA, Premijer ligom, FS Španije, La Ligom i FS Italije, kao i Serijom A, da će ostati ujedinjeni u pokušaju da spriječe rascep, koristeći "sve raspoložive mjere".

Evropska klupska asocijacija se usprotivila ligi, dok je Asocijacija fudbalskih navijača ocijenila da su planovi motivisani "isključivo ciničnom pohlepom".

Među bivšim fudbalskim profesionalcima, nekadašnji igrač Liverpula i Totenhema Deni Marfi je rekao za BBC Sport da planovi "izgledaju bezdušno", bivši kapiten Mančester junajteda Geri Nevil je rekao za Skaj sport da je "apsolutno zgrožen", dok je nekadašnji štoper Juanjteda Rio Ferdinand izjavio za BT Sport da ovaj prijedlog najviše šteti navijačima.

Grupe navijača svih šest engleskih klubova se snažno protive Superligi i u saopštenjima su bili složni da bi ESL bila pogubna za fudbal.

Što se tiče preostala tri neimenovana kluba, ne zna se da li su tu Bajern, Pari Sen Žermen, prošlogodišnji finalisti Lige šampiona, a BBC postavlja pitanje - prema kojim kriterijumima će se odrediti preostalih pet klubova za kvalifikacije.

I legendarni trener Mančester junajteda Aleks Ferguson je bio oštar u kritikama na račun Superlige.

"Priča o formiranju Superlige je povratak evropskog klupskog fudbala unazad za 70 godina. Kada sam sa Aberdinom kao menadžer osvojio Kup pobjednika kupova, za mali provincijski klub iz Škotske je to bilo kao da ste se popeli na Mont Everest. Everton troši 600 miliona evra na izgradnju novog stadiona, sa ambicijama da igra u Ligi šampiona. Navijači iz cijelog svijeta vole takmičarski duh takav kakav jeste sada. U moje vrijeme, igrali smo četiri finala Lige šampiona, to su bile posebne noći. Nisam siguran da je Junajted umiješan u ovo, kao što ja nisam dio donošenja odluka", poručio je Ferguson.