Korona.jpg

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj još je nepovoljna i rano je govoriti o njenoj stabilizaciji, iako podaci govore da se ide u tom pravcu, izjavio je Srni direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

"Cilj nam je da što prije uđemo u period stabilizacije, kako bismo, između ostalog, i proces vakcinacije mogli nastaviti u kontinuitetu, kao i da povećamo njen kapacitet", rekao je Zeljković.

On je pozvao građane da s tim ciljem nastave strogo poštovati epidemiološke mjere, te istakao da je to, osim vakcinacije, trenutno osnovni način borbe protiv širenja virusa korona.

Zeljković je istakao da broj pozitivnih osoba na dnevnom nivou, kao i procenat broja pozitivnih u odnosu na testirane, ukazuju na nepovoljnu epidemiološku situaciju, napominjući da virus ne poznaje uzrast, pol, vjeru i nema granice.

"Upozorenje za građane da situaciju shvate ozbiljno jeste svaki izgubljen život od virusa korona, a pogotovo kada se desi da premine neko mlad, kao što je u protekla 24 časa preminuo tridesetdvogodišnjak", rekao je Zeljković.

On je izrazio zadovoljstvo jer građani pokazuju veliku zainteresovanost za vakcinaciju, naročito osobe starije od 65 godina.

"U kontinuitetu se pokazuje od početka pandemije da su oni najdisciplinovaniji dio društva. Važno je da se vakcinacija odvija u kontinuitetu, te bismo voljeli i da se ona odvija i brže i u što većem obimu, ali to diktira epidemiološka situacija", rekao je Zeljković.