jestivo suncokretovo ulje.jpg

Јестиво уље је у посљедња четири мјесеца знатно поскупило, па један литар у тржним центрима сада кошта и 3,35 КМ, док је просјечна цијена око 2,85 марака.

Ово са уљем је као с горивом недавно. Сваки пут када уђем у радњу шокирам се због нове цијене уља. Све до недавно сам куповала уље које је било међу најскупљима код нас, али је ово сада неподношљиво. Прешла сам на неко јефтиније које је опет скупље него што је било оно које сам користила прије пет-шест мјесеци – каже за Српскаинфо једна Бањалучанка.

Истиче како се не сјећа да је јестиво уље било скупље од горива као што је сада случај, и то отприлике за једну марку.

Како сазнајемо од једног дистрибутера уља за тржиште Босне и Херцеговине, цијене свих уља на Балкану диктира један велики мађарски произвођач, од којег сви овдашњи произвођачи уља набављају сировину.

– Наводно је на берзи цијена сунцокрета расла. Чим Мађари поскупе сировину, наши произвођачи одмах коригују цијене. Мада, моје лично мишљење је да није нормално да се у тако кратком периоду цијене мијењају – истиче овај дистрибутер из Сарајева.

По званичним подацима Завода за статистику РС, од новембра до фебруара литар уља је у просјеку поскупио за 21 фенинг. Како нам је речено у Министарству трговине и туризма РС, јестиво уље је поскупило још крајем прошле године.

– Разлог је повећање цијена сунцокрета на свјетском тржишту због лошијих приноса – додају у Министарству.

У РС је на снази Уредба о ограничавању маржи у промету робе којом се ограничава маржа при формирању цијена у промету на велико, односно на мало.

Маржа се ограничава искључиво на производе који спадају у основне животне намирнице (со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храна за дојенчад и храна за бебе, лијекови).

Ограничена маржа, која се рачуна на набавну цијену, у промету на велико максимално износи осам, а на мало максимално десет одсто.