sd leotar.jpg

Povodom svih sportskih dešavanja za vikend na utakmicama RK "Leotar" i KK "Leotar", SD "Leotar" kao krovna organizacija, izdala je saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

Poslije svih (ne) sportskih dešavanja na rukometnoj utakmici 23. kola Premijer lige BiH, odigranoj u subotu u sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“ između  RK „Leotar“ Trebinje i RK „Izviđač“ Ljubuški, kao i utakmici 25. kola košarkaškog prvenstva BiH  između KK „Leotar“ Trebinje i OKK „Sloboda“ Tuzla, Sportsko društvo „Leotar“ Trebinje, kao krovna organizacija 21. sportskog kolektiva na području Grada Trebinja mora  po prvi put da reaguje i stane u zaštitu svojih članova nakon sve učestalijeg  katastrofalnog suđenja u našem gradu.

Krenimo redom, počevši od rukometnog kluba koji je u subotu prvi i odigrao utakmicu. „Tvrda“ utakmica, kao i skoro svaka posljednjih par sezona odigrana protiv višestrukog šampiona BiH, ali uz veoma tendenciozno suđenje sudijskog dvojca iz Banja Luke Petrović-Miljević, pogotovo u prvih 25 minuta utakmice. Samo u tom periodu utakmice sudijski dvojac je napravio 9 velikih grešaka na štetu RK „Leotar“. Od više izvlačenja faulova na 9 metara umjesto dosuđenih sedmeraca i potencijalnih isključenja na 2 minuta, kao i više puta podizanja ruke za pasivan napad RK „Leotar“ već poslije nekoliko dodavanja???  Svi ljubitelji sporta u našem gradu se odlično sjećaju čuvenog sudijskog para iz prethodnih sezona Begića i Knezovića, nama novi Begić i Knezović ne trebaju. Ne zanima nas da li je ova utakmica odlučivala šampionsku titulu, mi samo znamo da smo željeli fer igru kako u ovoj, tako i u svim ostalim utakmicama.  Samo tražimo da imamo isti tretman kao i svi drugi klubovi, pa  neka  pobijedi bolji i uvijek ćemo čestitati protivniku.

Kad je u pitanju košarkaška utakmica odigrana odmah nakon rukometne, tu su najmanje bitni trener gostujućeg tima  i veliko ime BiH košarke Damir Mulaomerović i igrač OKK „Sloboda“ Đorđe Lelić (koji se najviše spominju u medijima).  Jedini i isključivi krivci su oni koji su im to dozvolili, a to je sudijski trojac  Vlaho-Miličević-Marić ( Mostar i Čitluk ). Trojac koji je izuzetno loše reagovao u gužvi koja se dogodila, trojac sa kojima se gostujući trener poigrao u pomenutoj situaciji i igrao do kraja utakmice koju ni po jednim košarkaškim pravilima nije smio završiti. Definitivno smo uvučeni u jednu situaciju u kojoj je KK „Leotar“ rezultatski i igrom imao sve u svojim rukama, a onda se perfidnim potezom gostujući trener pomognut službenim predstavnikom kluba Aidom Berbićem, ničim izazvan odlučio da ekipu izvede sa terena, vrati za nepunih 10-ak minuta na teren i pokuša na jedini mogući način da okrene utakmicu u svoju korist, u čemu je i uspio. Ono što je simptomatično jeste da je od tog momenta krenulo djeljenje sudijske nepravde uz veliki broj sudijskih grešaka na štetu KK „Leotar“ od kojih ćemo samo spomenuti gaženje linije  igrača OKK „Sloboda“ na samom kraju utakmice pri rezultatu 91:90 za KK „Leotar“ na svega dva metra od sudije.

Čarki na sportskim terenima je uvijek bilo i biće. Tuče nije bilo, kako su mnogi mediji prenijeli.  Sve se uvijek nastavljalo dalje i sport je na kraju pobjeđivao. Ali, kao i rukometu, tako i u košarci od početka sezone nam je dato do znanja da ćemo za svaku pobjedu morati da se oznojimo više od drugih. Mečevi protiv HKK „Široki“ i KK „Spars“ u Trebinju su najbolji pokazatelj da je tako, gdje su nam sudije najblaže rečeno čudnim kriterijumom u završnicama mečeva oduzeli šansu  za pobjedu...da ne nabrajamo dalje.

Gospodo,

puno rada nam je trebalo od formiranja SD „Leotar“ (2017. godina), uz reorganizaciju UO klubova i pomoć Grada da bi došli ponovo u najviše rangove takmičenja kojima rezultatski i pripadamo i čime se ponosimo.

Muški rukomet je već tri sezone stabilan premijerligaš, a moguće od sljedeće sezone i ŽRK „Leotar“. Takođe, KK „Leotar“ i ŽKK „Leotar 03“ su drugu sezonu za redom među 6 najboljih ekipa BiH. Poslije nekoliko godina i FK „Leotar“ se polako vraća na mjesto kojemu i pripada. U prvoj sezoni nakon povratka u Prvu ligu RS nalazi se na drugom mjestu gdje će se do posljednjeg kola boriti sa FK „Rudar“ Prijedor za povratak u Premijer ligu. I svi ostali klubovi u pojedinačnim i kolektivnim sportovima bilježe odlične rezultate bez obzira na tešku finansijsku situaciju u kojima se generalno sport nalazi.

Zbog svega gore navedenog sigurno nećemo dozvoliti ljudima koji ne bi trebali da se primjećuju na terenu da budu centar dešavanja. Da li je sudijama i sportskim kolektivima možda teško da prevale tolike kilometre kako bi došli na jug države? Vjerujte, nama je još teže organizovati odlazak na sva gostovanja na koja skoro svaki put idemo bez spavanja i koja traju po 10-15 sati vožnje . Ili su možda sudije imale neki drugačiji „tretman“ u drugim sredinama pa su to očekivali u Trebinju...to već ne znamo.

Trebinje je uvijek bilo i biće grad sporta u koji su svi dobro došli. Mi samo želimo isti tretman na sportskim borilištima, kao i sve druge ekipe širom Republike Srpske i BiH.

Našim sportskim prijateljima iz RK „Izviđač“ Ljubuški i OKK „Sloboda“ Tuzla želimo srećan nastavak takmičenja.

Sve situacije koje smo naveli možete da nađete dokumentovano na fejsbuk stranici SD „Leotar“.