vakcinacija.jpg

Epidemiolog Doma zdravlja u Trebinju Jelena Durić kaže da prve procjene govore da je bar jednu od dvije doze vakcine protiv virusa korona primilo oko 2.500 naših sugrađana.

Durićeva je istakla da je, osim na području Trebinja, određen broj naših sugrađana vakcinu primilo u Beogradu.

A vakcinu protiv virusa korona u srpskoj prestonici uglavnom su primili oni koji imaju dvojno državljanstvo i po srpskim propisima imaju pravo na vakcinaciju.

Trebinjci sa kojima smo razgovarali kažu nam da bi, ako već mogu da biraju, birali između tri vakcine i to ruskog "Sputnjika V" koji je najpopularniji među onima koji žele da se vakcinišu u Trebinju, te američko-njemačke vakcine "Fajzer-Biontek" i britansko-švedske kompanije "Astra zeneka".

Kažu da u rusku vakcinu imaju apsolutno povjerenje, a odmah zatim i u "Fajzera", dok je oko "Astra zeneke" podijeljeno mišljenje.

"Lično sam primio rusku vakcinu, ali je moj sin u Beogradu izabrao 'Fajzera'. Obojica smo se dobro osjećali, doduše, ja sam poslije druge doze imao temperaturu tokom noći, a njega je boljela ruka dva dana", kaže nam jedan naš sugrađanin.

A da je vakcinacija jedini mogući izlaz iz pandemije koja traje duže od godinu dana slažu se i ljekari, koji pozivaju građane da se vakcinišu i na taj način sačuvaju svoje, ali i zdravlje svojih bližnjih.

Jedan od omiljenih trebinjskih ljekara porodične medicine dr Tatjana Bošnjak kaže da je izlaz iz pandemije vakcinacija, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

"Kliničke slike novooboljelih su teške. Za vakcinaciju se prijavilo oko 3.000 novih pacijenata", dodala je ona.

Trebinjci ne kriju da su prezadovoljni organizacijom vakcinisanja i da nemaju zamjerki. Tvrde da primjer Trebinja može da bude uzor svima u Srpskoj.

"Ovo je zaista besprijekorno. Sve se završi veoma brzo. Svaka čast našem Domu zdravlja, našim doktorima, medicinskim sestrama. Imam samo riječi hvale", kaže naša sugrađanka koja je juče primila drugu dozu "Sputnjika V".

Njena lična preporuka je da svi treba da se vakcinišu.

"Situacija nije nimalo naiva. Ljudi umiru. O virusu se i poslije godinu i nešto dana veoma malo zna, osim da mutira, da je opasan i da odnosi ljudske živote. Čitala sam stranu literaturu o vakcinama i mogu vam reći da u ovom trenutku bez vakcine nema kraja pandemiji", pojasnila nam je ona.