Apotekar.jpg

Iz Farmaceutske komore Republike Srpske – podružnica Trebinje pojasnili su za TrebinjeLive.info zbog čega dolazi do različitih cijena pojedinih lijekova u apotekama, navodeći da je riječ o različitim nabavnim cijenama koje se veoma često mijenjaju i na koje lokalni apotekari ne mogu da utiču.

U ovoj podružnici na konkretnom primjeru lijeka „Ceftriakson“ koji se koristi kod liječenja upale pluća uslijed infekcije izazvane virusom korona, pojašnjavaju da je maloprodajna cijena ovog antibiotika u jednom periodu 2020. bila 2,18 KM, dok je u aprilu 2021. godine njegova cijena od 6,21 do 11,50 KM u zavisnosti od toga kada je izvršena nabavka.

„Svaka apoteka bira najnižu cijenu koja je dostupna u tom trenutku. Na dan 5. april 2021. godine najniža ponuđena cijena na tržištu iznosila je 11,50 KM“, pojašnjavaju u podružnici, navodeći da je istina da je u pojedinim apotekama cijena bila znatno niža ali isključivo iz razloga jer je navedeni lijek nabavljen po jeftinijoj cijeni i postojala je njegova zaliha.

Pojašnjavaju da je na svaku nabavnu cijenu dozvoljena maksimalna marža od 20 odsto.

„To znači da je i na cijenu od 2,18 KM i na cijenu od 11,50 KM dozvoljena ta marža. Samo je pitanje koja je cijena lijeka prilikom nabavke, a kako je velika potražnja na tržištu za ovim lijekovima dobavljači diktiraju cijene na osnovu ponuda koje dobijaju od samih proizvođača lijekova“, navode u podružnici.

Prema njihovim riječima, posao apotekara je da obezbijede kontinuirano snabdijevanje lijekova, ali na njihove nabavne cijene ne mogu da utiču.

„Nažalost, u ovom trenutku 'Ceftriaksona' nema u apotekama, ali se nadamo da nestašica neće potrajati dugo“, kažu u podružnici, napominjući da su svi magistri farmacije i farmaceutski tehničari najdostupniji medicinski radnici do kojih se dolazi po savjet bez prethodne trijaže uprkos pandemiji koja traje duže od godinu dana.

TrebinjeLive.info je proteklih dana objavio informaciju u kojoj su prikazana dva računa iz dvije različite apoteke, napravljena istog dana /6. aprila/, u kojima je cijena antibiotika „Ceftriakson“ bila različita za iznos od 5,30 KM.