doktor.jpg

U protekloj sedmici nadzora nad gripom u ovoj sezoni, domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 1.847 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 928.

Ubolnicama u Republici Srpskoj u ovoj sedmici prijavljena su četiri oboljela od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), i to u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

U protekloj sedmici, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljen je jedan smrtni SARI ishod.

– Radi se o osobi starije životne dobi sa komorbiditetom – saopštili su iz IJZ RS.

U pomenutom periodu, u Institutu za javno zdravstvo RS testirana su tri ILI uzorka, koji nisu bili pozitivni na viruse gripa.

Od početka sezone ukupno je prijavljeno 58.808 ARI infekcija i 16.323 ILI infekcija, dok su registrovane 474 SARI infekcija.

Od početka nadzora nad gripom, Regionalni centar Istočno Sarajevo ima najveću stopu incidencije oboljenja sličnih gripi (ILI), a Doboj i Trebinje najmanju. Najviše SARI slučajeva od početka sezone prijavljeno je u Opštoj bolnici Gradiška.

– ARI infekcije ove nedjelje pokazuju pad, a ILI infekcije blagi rast u odnosu na prethodnu. Od početka nadzora nad gripom, najveći broj oboljelih od ILI infekcija je u uzrasnoj grupi 30 – 64, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše oboljelih u uzrasnoj grupi 30 – 64 i uzrasnoj grupi starijih od 65 godina – saopštili su iz IJZ RS.