Vakcinacija.jpg

Direktor kineskog Centra za zarazne bolesti Gao Fu po prvi put je u javnosti priznao da njihove vakcine imaju vrlo nisku efikasnost.

“Nemamo veoma visoke stepene zaštite”, kazao je Fu na konferenciji u jugozapadnom gradu Chengdu, a prenosi AP.

Prema njegovim riječima, vlada razmišlja o tome da li u budućnosti treba koristiti neke druge vakcine u procesu vakcinacije.

Sada se formalno razmatra da li bismo trebali koristiti različite vakcine iz različitih tehničkih linija za postupak imunizacije”, kazao je Fu.

AP podsjeća kako je Peking distribuirao stotine miliona doza širom svijeta na taj način pokušavajući ugroziti povjerenje u efikanost vakcina poput Pfizer-BioNTech koja je izrađena novom mRNA tehnologijom.

Takođe se navodi kako drugi kineski zvaničnici nisu bili spremni komentarisati Fuove riječi, ali su otkrili da se radi na razvoju mRNA vakcine.

Vakcine protiv mRNA razvijene u našoj zemlji takođe su ušle u fazu kliničkog ispitivanja”, rekao je zvaničnik Wang Huaqing.

Miješanje vakcina?

Stručnjaci kažu, a prenosi AP, da bi miješanje vakcina ili sekvencijalna imunizacija mogla povećati efikasnost.

Britanski istraživači proučavaju moguću kombinaciju Pfizer-BioNTech i tradicionalnog cjepiva AstraZeneca. Vakcine koje su napravili dva državna proizvođača lijekova, Sinovac i Sinopharm, izvezena su u 22 zemlje, uključujući Meksiko, Tursku, Indoneziju, Mađarsku, Brazil i Tursku, navodi ministarstvo vanjskih poslova.

Istraživači u Brazilu utvrdili su da je efikasnost Sinovaca u prevenciji simptomatskih infekcija niža od 50,4%, blizu praga od 50% na kojem zdravstveni stručnjaci kažu da je korisno. Za upoređivanje, utvrđeno je da je vakcina Pfizer-BioNTech efikasna 97%.

Zdravstveni stručnjaci kažu da se kineske vakcine neće prodavati Sjedinjenim Državama, zapadnoj Evropi i Japanu zbog složenosti postupka odobrenja.

Portparol Sinovaca Liu Peicheng priznao je, navodi AP, da su pronađeni različiti nivoi efikasnosti, ali rekao je da to može biti posljedica starosti ljudi u studiji, soja virusa i drugih faktora.

On je takođe rekao da studije smatraju da bi zaštita “mogla biti bolja” ako je vrijeme između vakcinisanja duže od trenutnih 14 dana, ali nisu dale naznake da bi to moglo biti uobičajena praksa.

Peking još nije odobrio nijednu stranu vakcinu za upotrebu u Kini. Gao nije dao detalje o mogućim promjenama u strategiji, ali je kao mogućnost naveo mRNA.

Svatko bi trebao uzeti u obzir dobrobit mRNA vakcine za čovječanstvo“, rekao je Gao. “Moramo ga pažljivo pratiti i ne zanemariti samo zato što već imamo nekoliko vrsta vakcina.”