Masovna vakcinacija trebinje1.jpg

U Trebinju su ovog vikenda revakcinisane 864 osobe starije od 65 godina koje su prvu dozu ruske vakcine "sputnjik ve" primili 20. i 21. marta, rekla je epidemiolog u Domu zdravlja Jelena Durić.

"Tokom jučerašnjeg dana revakcinisane su 664 osobe, a do ovog trenutka revakcinisano je više od 200 ljudi", rekla je Durićeva novinarima.

Ona je istakla da su sljedeće prioritetne grupe za vakcinaciju sve osobe koje su se prijavile Službi porodične medicine.

"Još davno smo pozvali da se prijavljuju hronični bolesnici i osobe koje spadaju u druge prioritetne grupe, pa i oni koji nisu u prioritetnim grupama, da bismo sve imali u evidenciji i mogli da ih vakcinišemo onog momenta kada dobijemo vakcine", rekla je Durićeva.

Durićeva je navela da su iz Higijensko-epidemiološke služba Doma zdravlja Trebinje uputili zahtjev prema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske za isporuku još 3.000 doza prve komponente vakcina "sputnjik ve" i još 150 doza druge komponenete koja je potrebna za revakcinaciju zdravstvenih radnika.

Ona je dodala da je epidemiološka situacija u Trebinju i dalje nepovoljna, da je broj zaraženih ove, u odnosu na prethodne dvije sedmice, u blagom padu, ali da je došlo do popuštanja mjera, tako da se može očekivati povećanje broja oboljelih u narednom periodu.

Durićeva je apelovala da se epidemiološke mjere poštuju.

Načelnik Službe porodične medicine u Domu zdravlja Tatjana Bošnjak rekla je da je vakcina jedini spas od epidemije virusa korona, te izrazila zadovoljstvo procesom vakcinacije u Trebinju.

"Sigurno je u ovom momentu preko timova porodične medicine do sada prijavljeno oko 3.000 novih pacijenata zainteresovanih za vakcinaciju protiv virusa korona", rekla je Bošnjak.

Revakcinacija građana Trebinja protiv virusa korona realizuje se u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić".