osnovna skola sveti vasilije ostroski gorica.jpg

Republički štab za vanredne situaciji donio je danas odluku da se od ponedjeljka učenici osnovnih škola od šestog do devetog razreda vrate u školske klupe.

Srednjoškolci i studenti još se neće vraćati u svoje obrazovne ustanove i nastavljaju da pohađaju nastavu onlajn.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da će od ponedjeljka biti dozvoljeni trenažni procesi amaterskih sportskih organizacija, ali s maksimalnim brojem do 30 osoba. Dodao je međutim da amaterskim organizacijama i dalje neće biti dozvoljena takmičenja.

Od ponedjeljka će takođe biti dozvoljen i rad muzeja i galerija, ali neće biti dozvoljen rad bioskopima i pozorištima.

Štab je donio odluke i o novoj organizaciji javnog saobraćaja prema kojoj će međugradski saobraćaj moći da se odvija na način da broj putnika ne može biti veći od broja sjedećih mjesta, dok u gradskom saobraćaju taj broj može biti 50 odsto od maksimalnog broja mjesta u vozilu.

"Imamo određen period stabilizacije što nam budi nadu da ćemo sljedeće sedmice imati pozitivan trend. Broj hospitalizovanih ulazi u jednu ravan. Očekujemo da i u narednom periodu imamo malo bolju situaciju. Zadnji period stabilizacije trajao je od 4 do 7 sedmica. Nažalost, imamo više preminulih", rekao je Zeljković.

On kaže da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali da ima karakter stabilizacije.

Što se tiče vakcinacije građana starijih od 65 godina, Zeljković kaže da su zadovoljni odzivom.

"Mnogo je blaža klinička slika osobe koja je primila i jednu dozu, nego one koja nije primila nijednu", objasnio je Zeljković.