IMG_7144.JPG

Udruženje Trebinjaca "Jovan Dučić" u Beogradu je i ove kao i ranijih godina ispred biste Jovana Dučića na Kalemegdanu obilježilo godišnjicu smrti istaknutog pjesnika, diplomate i velikog rodoljuba čije ime s ponosom nosi ovo udruženje.

Pred okupljenim Trebinjcima o Dučiću je govorio predsjednik udruženja Žarko J. Ratković napomenuvši pored ostalog "... da je 1943. godine na dan velikog pravoslavnog praznika Blagovijesti sve srpske duše rastužila vijest da je u vječnost otišao knjaz pjesnik".

Prisutnima se zatim obratio Slaviša Pavlović, pjesnik, novinar i televizijski autor, pisac romana "Himerina krv", romana koji govori o životu i delu Jovana Dučića.

Po polaganju cvijeća okupljeni članovi udruženja su u neposrednoj blizini položili cvijeće i na bistu velikog pjesnika Alekse Šanitića, gdje je stihove njegovih pjesama govorio profesor Milovan Pecelj.

Staza pjesnika na Kalemegdanu, okupana aprilskim suncem i okićena iznenadnim snijegom, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka, odisala je duhom Hercegovine.

Događaj je zabilježila i televizijska ekipa RTS-a kao prilog za svoj "Kulturni dnevnik".