vladika dimitrije podgorica.jpg

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije pozvao je narod Hercegovine da se čuva od virusa korona i da paze jedni na druge.

On je, služeći na Blagovijesti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hercegovačkoj Gračanici, jer je ovaj hram posvećen Blagovještenju presvete Bogorodice, istakao da srcu čovječijem nema ništa draže od blagovještenja i riječi božije, ali čovjek mora da čuva i duh tijelo.

Vladika Dimitrije je pozvao narod i da se moli za pacijente na Kovid odjeljenju Bolnice Trebinje, ali i sve oboljele od korona virusa.

“Pazimo jedni druge, blago se ophodimo jedni prema drugima i molimo se za ove ljude na kovid odjeljenju naše trebinjske Bolnice i posvuda, jer, ako je negdje prisutan Hristos, i to raspeti Hristos – to je na tom kovid odjeljenju, među tim ljudima”, apelovao je vladika Dimitrije.

Poredeći situaciju u Bolnici Trebinje sa biblijskim scenama, u kojim su pored krsta ostali rijetki Hristovi učenici i vjerne žene koje se nisu htjele razići sa Golgote, on je kazao da medicinski radnici isto tako paze kovid bolesnike i ne razilaze se.

“Juče je bio baš težak dan, kao da je rat. Ljudi se bore za posljednji uzdah i to kad vidiš – pretrneš, ali oni su nevjerovatno hrabri, nevjerovatno pametni, nevjerovatno sposobni, tako da se trebamo moliti za sve njih i paziti jedni druge u ovom vremenu, jer će i ovo proći, blagodaću božijom i trudom medicinara, a javljaju se i vakcine”, istakao je vladika Dimitrije.

Ispred Hercegovačke Gračanice je prelomljen i slavski kolač.