Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Služen pomen i položeno cvijeće na Dučićev grob i spomenik (Foto)

viber_image_2021-04-07_10-58-12.jpg

U Hercegovačkoj Gračanici na brdu Crkvina iznad Trebinja služen je pomen pjesniku Jovanu Dučiću, nakon čega je delegacija Grada predvođena gradonačelnikom Mirkom Ćurićem položila cvijeće na pjesnikov grob povodom 78 godina od njegove smrti.

Prethodno je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije u ovom hramu služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave ove svetinje - praznika Blagovijesti.

Cvijeće je položeno i na spomenike Dučiću i Njegošu u centru grada.

viber_image_2021-04-07_11-41-21.jpg

Osim gradonačelnika Ćurića, delegaciju Grada su činili predsjednik Skupštine Grada Dragoslav Banjak, zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković, potpredsjednik Skupštine Grada Đorđe Miljanović i načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić.

Jovan Dučić je preminuo 7. aprila 1943. godine, a njegovi posmrtni ostati prenijeti su iz SAD u rodno Trebinje 2000. godine.

U Trebinju se u Dučićevu čast organizuje manifestacija Dučićev dan, koja se ove godine obilježava u skladu sa epidemiološkim mjerama, te će naučni skup "Poetika i poezija Miroslava Maksimovića" biti održan putem onlajn platforme.

O poeziji Miroslava Maksimovića govore književnici, naučni saradnici i profesori srpskog jezika i književnosti iz Beograda i Nikšića kao i profesor sa Univerziteta u Indijani Bogdan Rakić.

Dučićev dan biće zatvoren večeras u 19.00 časova u Muzeju Hercegovine, kada će biti otvorena izložba o Matiji Banu "Pisma sa Banovca" Etnografskog muzeja iz Beograda i Arhiva Srbije.

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja