racuni trebinje.jpg

Velikom broju naših sugrađana u liječenju upale pluća uslijed infekcije virusa korona jedina pomoć su injekcije antibiotika "longacef", koga zbog nestašice zamjenjuju sa antibiotikom "ceftriaxone /ceftriakson/" istog sastava.

Međutim, kao što smo i ranije pisali, visoke cijene ovih lijekova veliki su udar na i onako prazne džepove građam, ali što se mora mora se i naši sugrađani na sve načine pokušavaju da kupe ovaj lijek.

Injekcije se najčešće daju od tri do osam dana, pa čak i duže u zavisnosti od kliničke slike.

A najveći problem su visoke cijene. Tako je jedan Trebinjac danas kupio gram antibiotika "ceftriaxone" u jednoj trebinjskoj apoteci i platio ga 11,50 KM, dok je gram istog lijeka u drugoj apoteci platio 6,20 KM.

Razlika u cijeni je nevjerovatnih 5,30 KM za jedan gram.

Na primjer, ako se zna da jednu injekciju čine dva grama longacefa-ceftriaxone, a ako se ona prima pet dana, u skupljoj trebinjskoj apoteci koštaće 57,50 KM bez ostalih pratećih rastvora po gramu odnosno 115 KM za punu petodnevnu tarapiju, dok će u jeftinijoj apoteci koštati 31 KM po jednom gramu, odnosno 62 KM za punu terapiju.

Ima li ovdje posla za inspekcije? Trebinjci kažu da ima i da je vrijeme da apotekari polože račune - kako nabavljaju lijekove i kolike su im marže, jer su ovakve razlike u cijeni van svake pameti.