konobar.jpg

Rad trgovačkih centara i svih privrednih subjekata unutar njih je dozvoljen uz poštovanje epidemioloških mjera, rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS, nakon sjednice Republičkog štaba.

Tržni centri se obavezuju da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera, a sa posebnom pažnjom na broj osoba u objektu.

Dozvoljavaju se i treninzi na bazenima profesionalnim sportistima i organizacijama.

Što se tiče ugostitelja, oni ostaju zatvoreni, a dozvoljena im je dostava i šalterska prodaja, rekla je ministarka nakon sjednice Republičkog štaba.

"Kada je u pitanju rad ugostiteljskih objekata, mjere i dalje ostaju iste, dozvoljena je dostava hrane i pića, te šalterska prodaja", navela je Gašićeva.

Mjere su na snazi do 12. aprila, ali biće svakodnevno razmatrane.

"Sve što se donosi mora da se izvaže vrlo dobro. Svi se trudimo da uradimo ono što je najbolje za građane RS", rekla je Gašićeva.

Ministarka Gašić je rekla da će za zaposlene u ugostiteljskim objektima biti nadoknađena polovina minimalne plate i porezi i doprinosi.

Ona je takođe navela da će jedna od prvih mjera ublažavanja biti odvijanje nastavnog procesa u školama za učenike od prvog do petog razreda, kao i da će razgovarati o radu bašti ugostiteljskih objekata na otvorenom, kada epidemiološka situacija to dozvoli.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, istakao je da su danas na sjednici definisali način rada domova zdravlja. Dodao je da dio zdravstvenih radnika iz domova zdravlja preusmjeravaju na liječenje oboljelih. On je istakao da to usporava proces vakcinacije.

Kada je u pitanju stanje u bolnicama u RS, Šeranić je istakao da je najteža situacija u Banjaluci i u Trebinju što se tiče broja pacijenata.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da i dalje imamo pogoršanje epidemiološke sitiacije.

"U martu smo imali preko 10.000 oboljelih , što je 19,8 % na ukupan broj oboljelih. I dalje postoji tendencija rasta broja hospitalizovanih", rekao je Zeljković.