sitnica-granicni-prelaz.jpg

Do ljetnje turističke sezone naplatna rampa na 12 kilometara dugoj dionici Meljine-Petijevići, magistralnog puta Herceg Novi-Trebinje, trebalo bi da bude ukinuta, očekuje predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

On nije shvatio kao definitivnu izjavu ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića u Skupštini Crne Gore da bilo koju promjenu ili raskid ugovora, kao i otkup od koncesionara za put Meljine – Petijevići, može ostvariti samo Opština Herceg Novi, a ne država. Jer, Bojanić je najavio preispitivanje koncesionoig ugovora i načina da se pomogne građanima Herceg Novog.

- Očekujem da se rampa ukloni do početka naredne ljetnje turističke sezone. To se definitivno mora riješiti. Ključno je ono što se desilo 2016. godine kada je država kategorisala taj put sa lokalnog na magistralni. Zato je potrebno ponovo preispitati sve –  komentariše za Radio Jadran, Katić.

Već dvanaest godina Novljani i Trebinjici, ali i stotine hiljada drugih putnika plaćaju putarinu na putu Meljine-Petijevići. Ugovor su potpisale Opština Herceg Novi i koncesionar Univerzal Monte. Iz lokalne vlasti pokušavali su više piuta ranije, ali i sada da uz pomoć Vlade Crne Gore ukinu rampu. Ovo pitanje pokrenula je u Skupštini poslanica Tamara Vujović, a predsjednik Stevan Katić je već razgovarao sa premijerom.

- Sa našim inicijativama, koje smo imali nekoliko puta i u razgovoru sa premijerom Krivokapićem i u dopisima resornim ministrima, jasno smo naznačili koji je problem. Vidio sam spremnost da se Herceg Novom pomogne kako bi se rampa definitivno skinula i da se više ne bio naplaćivalo 12 km magistralnog puta, što je jedinstven primjer u Evropi – ističe Katić.

Prema njegovim riječima, postoji i spremnost koncesionara, koji se takođe obratio prije nekoliko dana Ministarstvu finansija da se kroz novi državni budžet obezbijede sredstva za otkup. Spremni su i da prihvate otplatu na rate.

– Očekujem da se narednih dana napravi trojni sporazum Opštine, Države i koncesionara, da se definišu prava i obaveze svih strana koje će preuzeti tim sporazumom – naglašava Katić.

U paketu bi mogao konačno biti i riješen granični prelaz, jer je crnogorski Sitnica u jako lošem stanju, a prelaz Zubci s BiH ima tri trake sa obje strane i mogao bi funkcionisati kao zajednički.

– Pošto se to još nije desilo onda ćemo vidjeti varijantu da se dio gdje je sada naplatna rampa koristi kao granični prelaz. Oni će vidjeti da li je to dobro rješenje, ili će se saobraćaj, odnosno dužina čekanja skratiti ukoliko na jednom mjestu budu oba granična prelaza – kaže Katić.

Podsjetimo, put Meljine-Petijevići otvoren je 2009. godine i prva je koncesija na nekoj saobraćajnici u Crnoj Gori, po tzv. BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati). Kada istekne 20 godina, ukoliko u međuvremenu ne dođe do promjene, “Univerzal monte” treba da vrati put Opštini.

– Povezivanje regiona je od višestruke koristi, a naplatna rampa je određena barijera. Ovo je jedini put pete kategorije kojim se vozi maksimalnom brzinom 40 kilometara na sat za koji se naplaćuje putarina tri eura, pa imamo utisak da će putarina na nikad skupljem auto putu Bar – Boljare biti niža od ove koju plaćamo na putu Meljine – Petijevići – ilustrovala je problem u Skupštini poslanica Tamara Vujović.