Korona respiratori.jpg

Do jula ove godine u BiH od posljedica korona virusa moglo bi da umre više od 10.000 ljudi. Pokazala su to predviđanja nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu „Washington“, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME).

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem umrlih od posljedica virusa korona i procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tokom sljedećih nekoliko mjeseci.

IMHE predviđa da će u BiH trenutna brojka, koja je veća od 6.500 preminulih osoba, do 1. jula narasti do 10.134. Prema navedenim podacima, najgora situacija biće sredinom aprila i u prvom dijelu maja, kada će dnevno biti više od 100 preminulih. Za sredinu aprila predviđaju i hiljade novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u junu.

Predsjednik Udruženja imunologa BiH Jasenko Karamehić rekao je za Avaz da je maska moćno oružje protiv virusa, kao i sve druge epidemiološke mjere.

– Mjere su dobre, ali su limitirane u svom djelovanju. One samo donekle mogu biti efikasne, za nastavak borbe potrebna je vakcinacija. Situacija je izmakla kontroli, stoga ćemo morati vakcinisati od 70 do 80 odsto stanovništva – poručio je Karamehić.

Dodao je da je IMHE u pravu u svojim predviđanjima.

– Kanton Sarajevo ima hiljadu zaraženih na 100.000 stanovnika, a Njemačka sa 82 miliona stanovnika ima 102 zaražena na 100.000 građana. Bez vakcinacije, ove crne brojke će se multiplicirati – naglasio je Karamehić.