milorad dodik.jpg

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će tokom predstojećih izmjena Izbornog zakona BiH predložiti da iz Republike Srpske u jednoj ličnosti treba birati člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike i da predsjednik Republike po automatizmu bude član Predsjedništva.

Dodik je u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" istakao je da će SNSD veoma aktivno učestvovati u izmjeni Izbornog zakona.

"Tu treba da učestvuju i vlast i opozicija, a nikako članovi CIK-a jer nisu legalni. Mi imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva i mislimo da predsjednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za Republiku Srpsku treba da bude član Predsjedništva BiH", naveo je Dodik.

On je kazao da se na ovu temu već razgovaralo.

"Mslim da u Republici Srpskoj treba da postignemo konsenzus o tome i da to treba učiniti jer tako se Republika Srpska može više braniti", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječoma, sve više glasova ide ka tome da je BiH eksperiment-zemlja koja je potpuno podijeljena i koja se raspada.

Dodik je naveo da treba razgovarati o uspostavljanju koncepta mirnog razlaza koji bi trebalo da dovede do toga da narodi u BiH dođu do svojih teritorijalno-političkih jedinica uz obavezu da se to razgraniči mirno i da se obavežu na saradnju koja podrazumijeva nesmetan protok ljudi i robe.