Sputnjik v.jpg

Slučajevi zaraze virusom korona nakon vakcinacije ruskom vakcinom Sputnjik V vrlo su rijetki, izvjestila je danas ruska novinska agencija Tas pozivajući se na izjave naučnika koji stoje iza te vakcine.

„U procesu monitoringa nakon vakcinacije identifikujemo rijetke slučajeve infekcija virusom koroba među ljudima koji su vakcinisani samo jednom dozom i izolovane slučajeve među onima vakcinisanim sa obje doze, kod kojih još uvijek nije prošao period od 21 dan od stvaranja imuniteta”, izjavio je šef ruskog Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja” Aleksandar Ginzburg.

Prema njegovim riječima, jedna osoba se smatra vakcinisanom i zaštićenom protiv kovida-19 tek pošto prođu tri nedjelje od dobijanja druge doze vakcine.

„Naše istraživanje pokazuje da se imunitet brže formira među mladima, dok kod starijih, posebno onih preko 60 godina, može potrajati i duže”, naveo je istraživač, javlja Tanjug.

Pozvao je sve vakcinisane protiv kovida-19 da se pridržavaju individualnih zaštitnih mjera i da nastave da nose maske, peru ruke, održavaju socijalnu distancu, posebno u periodu između prve i druge doza i u roku od tri nedjelje nakon dobijanja druge doze.

„To će pomoći tijelu da formira stabilnu zaštitu od virusa, koja doseže gotovo 92 odsto. To je posebno važno za ljude starije od 60 godina, jer su oni, kao što vidimo u praksi, u opasnosti da imaju ozbiljne simptome bolesti i komplikacije”, zaključio je Ginzburg.