Curic radojicic1.jpg

Gradonačelnici Beograda i Trebinja Zoran Radojičić i Mirko Ćurić razgovarali su danas u srpskoj prijestonici o unapređenju saradnje dva grada u oblasti turizma, filmske industrije, urbanizma i prenošenju dobrih iskustava u ovim oblastima, uz ocjenu da dva grada i njihovi građani imaju mnogo zajedničkog.

Na sastanku je bilo riječi o razmjeni turista, o zajedničkoj ponudi destinacija svjetskim filmskim kompanijama za snimanje filmova, kao i primjeni beogradskog sistema "sokolovog oka" u Trebinju.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ocijenio je da saradnja dva grada biti još čvršća i snažnija.

"Hoćemo u narednom periodu da veze budu još čvršće i snažnije. Imamo podršku sa državnog nivoa", rekao je Ćurić novinarima, nakon sastanka u Beogradu sa Radojičićem.

On je dodao da srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imaju i te kako dobru saradnju.

"Na nama je da to još snažnije podržimo i da, na zadovoljstvo svih građana, napravimo još veće projekte poput projekta aerodroma, koji svi sa nestrpljenjem očekuju, ne samo za Trebinje, nego i za cijelu Republiku Srpsku", istakao je on.

Curic radojicic3.jpg

Ćurić je dodao da je na sastanku razgovarano i o temama saradnje u turizmu, o problemima sa parking mjestima, koja su bila problematična i u Beogradu, ali i u Trebinju, bez obzira na manji broj stanovnika.

On je rekao da je u prethodnom periodu saradnja dva grada bila dobra, a nakon ovog sastanka je još čvršća.

"Želim da izrazim veliko zadovoljstvo i izrazim veliku zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je sa svojim saradnicima u prethodnom periodu podržao veliki broj projekata na području grada Trebinja", naveo je Ćurić.

On je podsjetio da je Srbija pomogla izgradnju vrtića "Srbija" u jednom trebinjskom naselju, Duhovni centar "Mrkonjić", koji se gradi u rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog.

Curic radojicic2.jpg

Ćurić je ukazao i na projekat kanala oko starog grada koji se gradi uz podršku Vlade Srbije, zahvaljujući kojem će turisti moći sa barkom da obiđu stari grad, što znači mnogo i za Trebinje i za Srbiju.

On je naveo da je 2020. godinu obilježila epidemija korona u cijelom svijetu, ali da Trebinje nije imalo problem sa brojem gostiju u avgustu i septembru, kada su mnogi svjetski turistički gradovi imali probleme sa brojem gostiju, upravo zahvaljujući prije svega građanima Srbije.

"Tražio se krevet više, vjerujte. Isto očekujemo i u narednom periodu", rekao je on.

Ćurić kaže da će u narednom periodu ljude koji dođu u Trebinje, a dolazili su iz 90 zemalja svijeta, usmjeravati koliko mogu ka Beogradu.

"Nije bilo rijetko u prethodnom periodu da veliki broj turista iz Beograda, po nagovoru ljudi iz ovog grada, dođe u Trebinje. Naše je da ugostimo sve ljude koliko je moguće i da se opet vrate, ali isto tako da učvršćujemo veze i da oni koji nisu bili u Trebinju da dobrom preporukom dođu i budu zadovoljni", rekao je Ćurić.

On je podsjetio da je prethodne godine odato priznanje Trebinju kao najljepšem srpskom gradu, što njegovim stanovnicima puno znači.

Ćurić je zahvalio Radojičiću na sastanku i prijemu, dodajući da je ustanovljeno da veliki broj Trebinjaca u Beogradu radi, kako u gradskoj upravi, tako i u firmama u srpskoj prijestonici.

Radojičić je novinarima rekao da je na sastanku usaglašeno da ova dva bratska grada i narod u njima imaju mnogo zajedničkog i da se saradnja može dodatno unaprijediti.

Curic radojicic4.jpg

Prema njegovim riječima, saglasili su se da sjajan odnos predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika daje dodatni impuls i olakšava unapređenje saradnje i na lokalnom nivou.

"Imali smo sjajan razgovor. Meni kao gradonačelniku Beograda je veliko zadovoljstvo i čast da bilo kom gradu gde žive Srbi možemo da ponudimo naša iskustva, da sa njima razgovaramo i da prenesemo ono što smo dobro uradili na našu familiju, zemljake i prijatelje", istakao je Radojičić.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o tome kako da turiste koji dođu u Trebinje usmjere ka Beogradu i obrnuto - da beogradski turisti budu upućeni ili prema Višegradu ili prema Trebinju.

S obzirom na to da je filmska industrija veoma orijentisana i prema Trebinju i prema Beogradu, te da mnoge svjetske kompanije žele da snimaju i već snimaju filmove u jednom ili drugom gradu, Radojičić je rekao da je jedna od ideja da i u tom segmentu ostvare saradnju, da zajedno ponude neku od usluga ili destinacija.

Radojičić je naveo da je bilo riječi i o daljem urbanističkom razvoju dva grada, o prenošenju iskustava, pogotovo što Trebinje u ovom trenutku ima izuzetno značajne projekte kao što su izgradnja duhovnog centra i sređivanje riječnog korita oko starog grada, čime će povećati turističku ponudi i uljepšati grad, a tu je i budući aerodrom.

S druge strane, rekao je Radojičić, veliki broj stanova u ovom trenutku se gradi u Trebinju, pa su na sastanku razmijenjena i iskustva u planskom razvijanju dva grada.

On je napomenuo da je na sastanku bilo riječi i o problemu sa parking-mjestima u oba grada, kao i o tome kako da se iskustva Beograda sa komunalnom policijom i parking-servisom primijene i u Trebinju.