konobar.jpg

Privrednici kojima je zbog pandemije onemogućen rad prema odluci Republičkog štaba biće isplaćena minimalna plata i doprinosi za period u kojem ne budu radili.

Potvrdio je premijer Republike Srpske Radovan Višković nakon sastanka s predstavnicima ugostitelja, frizera i kozmetičara kojima je zabranjen rad Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije.

"Mjere su bile iznuđene. Nisu ničiji hir, želja, ničija volja. Republika Srpska je prema ovoj branši imala najliberalnije mjere u regionu, ali epidemiološka situacija ne daje nam za pravo da stojimo zatvorenih očiju i da ne preduzimamo nikakve mjere", rekao je Višković i dodao:

"Ono što smo radili u protekloj godini, za sve privredne subjekte kojima štab onemogući da radi mi ćemo plaćati minimalnu platu i poreze i doprinose za čitav period".

Višković je pojasnio da će kompletni doprinosi i minimalne plate za mjesec mart biti isplaćene, čak i u slučaju da zatvarnje potraje samo sedam dana.

Rekao je da će već u petak ići u realizaciju onog što su dogovorili na današnjem sastanku.

"Razumijemo probleme u kojima se sektor ugostiteljstva nalazi. Dogovorili smo da već u petak sjednemo sa ministrom trgovine i ministrom finansija i krenemo u realizaciju onoga što smo danas ovdje dogovorili", rekao je Višković novinarima.

On je najavio i mogućnost otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona.

"Kozmetičari i frizeri dali su primjedbu da oni nisu ta branša koja ugrožava zdravlje ljudi, da prihvataju jednog po jednog klijenta, tako da će im vjerovatno poslije isteka ovih sedam dana mjera biti dozvoljen rad", istakao je Višković.

Premijer RS se ovom prilikom izvinio ljudima iz ovih branša jer je, kako kaže, možda falilo malo više komunikacije na relaciji resornih ministarstava i njihovih udruženja.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će se ići u postepeno otvaranje čim se za to steknu uslovi.

Ona je dodala da se ne zna kada će to biti, ali je izrazila nadu da će dolaskom toplijeg vremena biti lakše nositi se s pandemijom.

"Sad gledamo kako da svi preživimo ove mjere. Ono što je otvorena mogućnost jeste upravo njihov pristup Garantnom fondu koji smo kreairali na početku pandemije kao podršku.", rekla je Cvijanovićeva.

Dalibor Šajić, predsjednik udruženja "Horeka", rekao je da su danas imali konstruktivan razgovor sa Vladom RS i predsjednicom Republike.

"Trenutno zatvaranjem ovaj sektor je u velikom problemu. Našli smo prvi dio razumijevanja od strane Vlade RS, nadam se da ćemo u petak naći način kako da pomognemo svim radnicima u ovom sektoru", rekao je Šajić.

Radmila Banjac, predsjednica Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Srpske, zahvalila se Vladi RS što ih je saslušala.

"Imamo obećanje za doprinose. Pridržavano se svih mjera, samo nam treba da radimo, Nemamo žarišta, u našim salonima to ne postiji. Nemam saznanja da su inspekicije imale primjedbe na rad naše struke", rekla je Banjac i dodala da ona jako dobor razumije situaciju jer je imala tri smrtna slučaja u porodici.

Ona se nada da će i ubuduće imati saradnju sa vlastima.

"Jako je bitno da svi skupa imamo pregovaračku moć. Ne mogu znati gospoda, pa ni vi novinari, kako stvari funkcionišu u mojoj struci", poručila je Banjac.

Sastanku u Palati predsjednika prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik