IMG_20210322_40696.jpg

Trebinje i Nikšić će, i pored pandemije virusa korona, realizovati prekogranični projekat za zaštitu životne sredine, čija je ukupna vrijednost oko milion maraka.

Ovo je rečeno na konferenciji za novinare organizovanoj povodom početka projekta, na kojoj je istaknuto da, i pored činjenice da je izostalo prisustvo predstavnika Nikšića zbog pandemije, projekat pod nazivom „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine“ neće biti prekinut, već prilagođen datim okolnostima i već je pokrenut 1. decembra prošle godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 585.000 evra, od čega je doprinos Evropske unije skoro 317.000 evra, a dio sredstava snose i lokalne zajednice.

Vrijednost projekta za Trebinje iznosi 177.820,23 evra, od čega Evropska unija finansira 96.361,23 evra, dok je sufinansiranje u iznosu od 81.459 evra obezbijedio Grad Trebinje.

"Projekat je baziran na jačanju kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanju stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom, kao i na usklađivanju sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti, gdje su najprije bili zamišljeni različiti susreti mladih, takmičenja i edukacija, što ćemo prilagoditi novonastaloj situaciji, ali i nabavka materijalno tehničkih sredstava za veću čistoću grada“, pojasnio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, napominjući da je nosilac projekta FORS Montenegro iz Nikšića, a partneri Grad Trebinje i Komunalno preduzeće iz Nikšića.

Ono što je će biti kao jedan od očiglednijih benefita projekta su, pred čistilica, duvaljki i raznih drugih rekvizita za čišćenje grada, svakako polupodzemni i podzemni kontejneri za odlaganje otpada.

"Mi smo takve nabavke započeli i ranije, a ovim će se sredstvima, naročito polupodzemnim kontejnerima, uveliko unaprijediti čistoća grada, ali će se i nabavkom druge opreme izbjeći buka prilikom čiščenja javnih površina, jer će se dobaviti bešumna sredstva“, rekao je direktor Komunalnog preduzeća Trebinje Milan Mandrapa.

Nataša Tučić, projekt menadžer ispred Grada Trebinja, kaže da je u okviru cjelokupnog posla planirana i nabavka vozila za komunalnu policiju i provođenje različite obuke.

"Očekujemo unapređene tehničke i kadrovske kapacitete preduzeća i institucija koje se bave zaštitom životne sredine u Crnoj Gori i BiH, koji će istovremeno biti upoznati i sa dobrom praksom Evropske unije u upravljanju čvrstim otpadom, a s tim u vezi će se obezbijediti i preporuke i biti unapređena saradnja zainteresovani strana, dok će se i pogranično stanovništvo upoznati sa značajem zaštite životne sredine“, kazala je Tučićeva.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a sada se počinju realizovati.