stanko buha.jpg

Bolest izazvana virusom korona sada je teža i prilično smrtonosnija, a mnogo češće obolijevaju mlađi ljudi, rekao je pomoćnik direktora za medicinska pitanja trebinjske Bolnice Stanko Buha.

Imamo mnogo veći procenat pacijenata na kiseoničkoj terapiji, teških pacijenata. Trenutno, veliki broj kritičnih pacijenata su mlađi ljudi – rekao je Buha novinarima.

On je naveo da se u trebinjskoj Bolnici na liječenju trenutno nalaze 63 pacijenta oboljela od kovida 19, od čega je više od 40 pacijenata na kiseoničkoj terapiji, a nekoliko je i životno ugroženo.

Buha je istakao da nije izvjesno da li će se broj oboljelih povećati, ali da ponašanje građana, odnosno nepoštovanje epidemioloških mjera, kao i činjenica da u Trebinje dolaze građani iz susjednih zemalja Crne Gore i Hrvatske nije obećavajuće.

– Nadam se da će mjere koje je donio gradski Krizni štab, uključujući i prelazak škola na izvođenje onlajn nastave dati rezultate – rekao je Buha.

On je istakao da se ne može očekivati da zdravstveni sistem i vakcina riješe složenu epidemiološku situaciju ukoliko se građani ne budu pridržavali preporučenih epidemioloških mjera.

Buha je dodao da Interno odjeljenje trebinjske Bolnice za sada neće biti pretvoreno u kovid odjeljenje, ali da se to može očekivati u narednom periodu.