Respirator.jpg

Полиција у Хрватској привела је двије раднице КБ Дубрава, због сумње да су пљачкале ковид пацијенте који су били у тешком стању и борили се за живот.

Колеге из болнице нерадо коментаришу хапшење двије жене, али су сложни у томе да је такво "лешинарење" над умирућим пацијентима апсолутно за сваку осуду и најстроже санкције. Ипак, захвални су полицији која је открила починиоце и тако скинула љагу с главне Ковид болнице у земљи, пише 24сата.хр

Полицајцима је захвалан и Горан, чији је отац Љубомир Мрђа (65), нажалост, преминуо од короне почетком фебруара.

"Мама и ја смо срећни што су их пронашли. Не спавамо два мјесеца, откад се то догодило", рекао је Горан, чијем оцу је нестао новчаник док је био на респиратору.

У сриједу ујутро назвали су га из полиције и рекли му да су уловили лопова који је његовом оцу украо новчаник, скинуо новац с рачуна и, користећи Љубомирову картицу, куповао у једној радњи.

Скинули са картице 1.300 евра, купили и ципеле

Средином јануара Љубомир је, због погоршања симптома Ковид-19, завршио је у КБ Дубрава, прво на пулмологији, а онда, јер му се стање још било погоршало, на респиратору.

Горан му је на одласку у болницу у унутрашњи џеп јакне ставио новчаник, у којем је била и банковна картица. За неколико дана сјетили су се новчаника и отишли да провјере стање рачуна. Установили су да је с рачуна двапут подигнуто по 5.000 куна и то у једном тржном центру и у Сесветама, гдје су у једној трговини за 300 куна на картицу купљене и ципеле.

Горан је одмах све пријавио полицији, која је сада довршила криминалистичку обраду над двије раднице болнице, старости 45 и 51 годину, које сумњиче за тешке крађе и превару. Појаснили су и како је ријеч о два одвојена случаја, односно да запослене нису дјеловале заједно или у договору. Како је незванично потврђено за 24сата, ријеч је о болничарки и медицинској сестри.

Обје осумњичене раде с пацијентима, али болничарке имају нижу стручну спрему. Болничарка не може да обавља сложеније послове медицинских сестара, попут давања лијека, ињекције или асистирања љекару при операцији. Оне се углавном брину о личној хигијени болесника, купају их, пресвлаче и возе с одјељења на одјељење.

Полиција сумњичи старију радницу, иначе медицинску сестру, да је између 13. и 14. јануара ове године, искористивши веома тешко стање пацијента који се лијечио у Дубрави, из једне од болничких просторија отуђила његов новчаник с документима и банковним картицама.

Потом је у слејдећа два дана у два наврата на банкоматима подигла новац у износу од укупно 10.000 куна (око 1.300 евра). Покушала је да подигне још готовине, али трансакције су одбијене. Због тога је отишла у продавницу и картицом себи купила чизме за још 300 куна (око 40 евра).

Крала злато па га продавала

Њену млађу колегицу, болничарку, сумњиче да је између 15. новембра 2020. и 19. фебруара ове године такође искористила веома тешко стање четворо пацијената, који су се тамо налазили на лијечењу, и из болничких просторија украла њихове новчанике, мобилне уређаје и накит.

Део отуђеног накита продала је у пословницама за откуп злата, а добијени новац затим је потрошила за личне потребе. Укупно је пацијентима украла око 27.500 куна (око 3.650 евра).

Проф. др Ивица Лукшић, директор болнице, рекао је да му је драго што је полиција тако брзо открила починиоце.

"Болница је све пријавила на време, одмах по сазнању о догађају, и полицији препустила да ради свој посао", казао је др Лукшић.

Предсједник управног одбора КБ-а Дубрава, др Силвио Башић, који је и државни секретар у Министарству здравља, био је згрожен чином радница.

"Шта друго рећи него да је то ужасно?! Заслужује максималне прописане санкције. Дубрава је велики систем. Нажалост, у сваком таквом систему може бити кукоља", казао је Башић.