Koncert klavirski duo1.jpg

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju održan je koncert klavirskog dua Sonje Marković i Dragomira Bratića.

Na repertoaru su se našla djela Glukova-Balet iz "Orfej i Euridika", Sen - Sansov Dance Makabre i Gavrilinov "Sat", "Valcer", "Snovi", "Galop" i "Marš", a gost na koncertu bila je učenik 4. razreda (srednje) Muzičke škole Anja Riđešić koja je izvela Šopenov Scherzo b-mol.

Ovaj koncert zamišljen je kao kraj master klasa profesora Dragomira Bratića koji već dvije godine sarađuje sa Muzičkom školom u Trebinju. Na master klasi bio je čitav klavirski smjer srednje Muzičke škole i djeca koja su išla na takmičenja prošle i ove godine.

Prema riječima profesora Sonje Marković master klas istaknutog profesora i umjetnika je za Muzičku školu od velikog značaja.

"Profesor Bratić je autor udžbenika Muzička kultura za prvi razred osnovne škole i ima neprocjenjivo iskustvo. Nama kao mladoj srednjoj školi u radu sa djecom mnogo znači ovaj mladi, talentovani profesor, da nas podrži i da prenese svoje znanje. Za mene ovaj duo znači puno što se tiče pijanizma i pedagoške strane. Naredni naš koncert održaće se u Banskom dvoru u Banja Luci", istakla je Markovićeva.

Koncert klavirski duo2.jpg

Program je bio jako interesantan sa zanimljivim ritmovima, a birao ga je sam Bratić. On je profesor klavira u Muzičkoj školi "Davorin Jenko" u Beogradu, predsjednik klavirske sekcije Beograda, zvanični je klavirski saradnik dječijeg hora Radio televizije Srbije "Kolibri", te drži seminare širom Evrope...

"Za mene kontakt sa Muzičkom školom u Trebinju znači puno jer je moj djed iz ovih krajeva došao u Srbiju i počastvovan sam što sam se vratio korijenima i osjetio pripadnost ovom narodu, djeci. Imam ogromnu želju da pomognem ovdašnjim mladim talentima. Lijepo je vidjeti da i u manjim sredinama ima talenata, sjajnih umjetnika kojima je mogućnost da idu dalje i da ime ovog grada pronesu svijetom", kaže Bratić.

Bratić za Hercegovce kaže da su sjajni muzičari, a talenat ne bira mjesto gdje će se pojaviti.

"To je isto kada u ovom hercegovačkom kršu vidite kamen, a najljepši cvijet nikne iz tog kamena tako i muzički talenat nikne svuda. Nadam se da ćemo ostvariti saradnju na još višem nivou i da djeca dolaze u Beograd da sviraju", iskren je Bratić.

Anja Riđešić osjećala se ponosno i srećno što je nastupala kao gost kod dvoje profesora.

"Nemam riječi da iskažem zadovoljstvo što nastupam kao gost na koncertu dvoje velikih znalaca klavira, profesora i pedagoga", poručila je Riđešićeva.