polovni.jpg

Smanjivanje kilometraže je vrlo česta manipulacija u današnjem svijetu, a prema izvorima iz Njemačke to se radi na svakom trećem polovnom automobilu.

Obmanjivanje kupaca i lizing firmi nije šala, a samo u Njemačkoj je napravljena šteta od oko 6 milijardi evra na konto prevare skidanja kilometraže, piše e-kapija.

Time prevaranti povećavaju vrijednost u prosjeku za 3.000 evra po automobilu i obmanjuju kupce polovnih automobila ili lizing firme, a procijenjena ukupna šteta samo u Njemačkoj iznosi oko šest milijardi evra godišnje.

Kako da primjetite da li je sa automobila skidana kilometraža?

1. Provjerite račune za popravke, izvještaje o izvršenom tehničkom pregledu, račune za gorivo (kada koristite karticu za gorivo, kilometraža je tamo prikazana), datume servisa i kilometre u knjižici vozila ili naljepnice za zamjenu ulja zbog vjerodostojnosti.

2. Stupite u kontakt sa prethodnim vlasnikom koji je upisan u potvrde o registraciji. Pitajte ga o dokumentima pomenutim u prvoj tački, kako bi vam pojasnio kilometražu sa kojom je vozilo prodato.

3. Ne oslanjajte se na podatke prodavca o broju kilometara. Oni su uglavnom neobavezujući. Insistirajte na tome da se "stvarna kilometraža" navede u pisanom obliku u ugovoru o prodaji.

4. Neka se provjera polovnog vozila izvrši kod mehaničara.

5. Sa polovnim automobilom obratite pažnju ne samo na kilometražu, već i na stanje održavanja te navike u vožnji prethodnih vlasnika, ako do njih možete doći.

6. Neka se u radionici očita memorija grešaka i intervala održavanja.

7. U slučaju sumnje, odredite datum proizvodnje kilometar sata i upravljačkih jedinica u radionici: može biti da su oštećene tokom manipulacije, a zatim zamijenjeni.