Luka petrovic.jpg

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je danas da Matično preduzeće zaključno sa 1. martom nema dugovanja prema dobavljačima, te da je ovo preduzeće apsolutno stabilno i izvršava sve obaveze.

"Na današnji dan svi dobavljači matičnog preduzeća unutar holdinga su isplaćeni u potpunosti. Tome je doprinijela i proizvodnja u protekla dva mjeseca, januar i februar, i sa današnjim danom mi smo imali viška prihoda od ukupno 40 miliona KM, što nam je popravilo bilanse, uvećalo proizvodnju i izmirilo sve obaveze koje nam dospijevaju na dan 1. mart", rekao je Petrović novinarima.

On je napomenuo da su 2019. i 2020. bile među najtežim godinama za poslovanje ERS-a.

"Prema planu, u ove dvije godine trebali smo da poslujemo sa plusom od 21 milion KM, a zbog smanjene hidrologije u 2020. godini koja je bila jedna od najsušnijih godina, zbog nedostatka hidroelektrane Plat od 14 mjeseci i zbog niže cijene električne energije usljed slabije potražnje u 2020. godini na međunarodnom tržištu, mi smo imali prihode manje za 85 miliona KM", naveo je Petrović.

On je rekao da je, sagledavajući ukupne rezultate u 2019. i 2020. godini, "Elektroprivreda Republike Srpske" unutar sistema uštedjela 31 milion KM na održavanju, tako i na izdacima za lične dohotke, ali je preduzeće napravilo dodatni minus zbog pomenuh efekata.

Petrović je naveo da je razlog za minus u poslovanju ERS-a u 2020. godini isplata stimulativnih otpremnina unutar pet elektrodistributivnih preduzeća u sistemu ERS-a.

"Što se tiče isplate otpremnina u elektrodistributivnim preduzećima od 4.000 radnika, koliko je brojalo pet distribucija, ovim postupkom je otišlo 797 radnika i isplaćen 31 milion KM", rekao je Petrović.

On je dodao da je u toku i četvrti talas isplate otpremnina gdje se očekuje odlazak oko 150 radnika zaključno sa 31. martom, a dio tih sredstava će biti isplaćen do 31. marta, a dio u roku od 60 dana od izlaska radnika iz ovog sistema.

"Distribucije će ukupno brojati negdje oko 3.000 radnika, što je smanjenje za oko 30 procenata u odnosu na ono što smo imali godinu dana ranije", istakao je Petrović.

On je naveo da problemi postoje u Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ "Gacko" i RiTE "Ugljevik" koja negativno posluju i imaju određena dugovanja prema dobavljačima, prvenstveno za izvođenje radova.

"Zajedničkim angažmanom uprava ta dva zavisna preduzeća, kao i uprave Matičnog preduzeća iznalazimo načine za finansiranje tih dugova kako bi ta preduzeća uspješno poslovala, obavljala remonte koji predstoje od 1. aprila i održala stabilnost elektroenergetskog sistema Republike Srpske", rekao je Petrović.

On je naglasio da je "Elektroprivreda Republike Srpske" i u teškim uslovima poslovanja u 2019. i 2020. godini uspjela da maksimalno iskoristi proizvodne kapacitete.

"Na taj način uspjeli smo da ostvarimo rezultat da smo apsolutno likvidni i stabilni u finansijskom smislu, kao i u pogonskom smislu", istakao je Petrović.

On je rekao da će u ovoj godini ERS započeti reorganizaciju proizvodnih preduzeća gdje će se posvetiti racionalizaciji troškova i po pitanju radne snage i održavanja gdje smatraju da mogu biti ostvarene dodatne uštede.

Petrović je rekao da je cijena električne energije za sva domaćinstva u Srpskoj 25,1 evro za hiljadu kilovat-časova električne energije.

"`Elektroprivreda Republike Srpske`, kao jedna od tri elektroprivrede u BiH, ima daleko nižu cijenu od ostale dvije elektroprivrede", naglasio je Petrović.

Petrović je rekao da će "Elektroprivreda Republike Srpske" za investicije koje se sada rade pribjeći podizanju kredita da bi bile ispoštovane zacrtane investicije i tako obezbijeđen razvoj ERS-a.