Darivanje krvi.jpg

Darivanjem krvi članova Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Risto Špuran", koji djeluje pri Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Trebinje, u ovom je gradu obilježeno 55 godina davalaštva krvi.

U znak sjećanja na 7. mart 1966. godine, kada je u Bolnici Trebinje uzeta prva doza krvi, ali i u znak obilježavanja 8. marta, Dana žena, na spomeniku poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima u krugu ove zdravstvene ustanove služeno je opijelo, položeno cvijeće i zapaljene svijeće.

Cvijeće su na spomenik dobrovoljnim davaocima krvi položili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Risto Špuran".

Dragan Šarenac, načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje, istakao je da je, iako živimo u teškom vremenu opterećenom pandemijom virusa korona, prikupljeno dovoljno doza najdragocjenije tečnosti potrebnih za liječenje pacijenata trebinjskih zdravstvenih ustanova.

"Jeste da je u vrijeme epidemijskih talasa prikupljanje jedinica krvi otežano, tada smanjimo i broj akcija, a sve u skladu sa preporukama Kriznog štaba i epidemiološkim mjerama, ali u svim situacijama naša služba je adekvatno reagovala na zahtjeve za transfuzijom i bilo je dovoljno krvi za liječenje pacijenata", podvukao je Šarenac, napomenuvši da u proteklih pet i po decenija nikada u Trebinju nije nedostajalo krvi, a da je prošla godina bila rekordna, sa 2.114 prikupljene jedinice krvi.

Predsjednica trebinjskog Crvenog krsta Marica Tomović je dodala da ih naročito raduje što se akcijama darivanja krvi sve više pridružuju mladi.

Ovaj aktiv okuplja i veliki broj žena koje su u Trebinju uvijek bile na prvim linijama u službi humanosti.

U ovoj godini organizovano je 11 akcija dobrovoljnog davanja krvi.