IMG_20210306_18664.jpg

„Hercegovina i cijela crkva u prazničnoj atmosferi tuguje i raduje se, jer vladika Atanasija sabira sve kao neposustali sijač riječi Božije. Sve upućuje na Hrista kao hljeb koji silazi sa neba, da nahrani i utješi sve prisutne“, rekao je u besjedi  na svetoj zaupokojenoj liturgiji umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Atanasiju episkop zapadnoamerički Maksim.

Ističući da je u stradalnoj, ali i slavnoj svetosavskoj eparhiji vladika Atanasije bio i duhovni učitelj, zaštitnik naroda, ali i najveće dijete, oštre fizinomije, ali blage duše, episkop Maksim je naveo da je čitav život našeg arhijereja bio život blagodati liturgije.

„Vladika Atanasije, kao čovjek psalamskih dubina, i živio je tako da je njegovo prisustvo bio blagoslov za sve nas. Tokom 60 godina sveštenoslužiteljstva živio je riječima. Bio je hristoliki sveštenik čija bogoslovska služba ne prestaje da odzvanja u crkvi Hercegovine i cijele vaseljene“, rekao je vladika Maksim.

On je istakao da se danas raduje nebo, jer u svoje naručje Gospod dočekuje svog vjernog služitelja.

„Danas se raduje i majka našeg vladike Savka i njegov otac Milan, i novomučenici kosovski i metohijski, i jadovački, jasenovački, prebilovački, jer je vladika Atanasije bio, prije svega, predstojatelj božanske evharistije, kojoj je nastavljao apostolsko očinstvo“, istakao je episkop Maksim.