Radovan viskovic.jpg

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je telegram saučešća povodom smrti umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija za koga je rekao da je bio duhovni vođa, erudita, vrsni intelektualac, i nadasve veliki čovjek.

Višković je telegram saučešća uputio Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima SPC.

"U svoje ime i u ime Vlade Republike Srpske želim da vam uputim izraze najdubljeg saučešća i saosjećanja povodom upokojenja episkopa zahumsko hercegovačkog i primorskog Atanasija. Vjerujem da sav naš vjerni narod danas oplakuje vladiku Atanasija, duhovnika koji je ostavio dubok trag u kolektivnom sjećanju našeg naroda i svete, Srpske pravoslavne crkve", naveo je Višković.

On je istakao kako je siguran da se talas tuge zbog upokojenja cijenjenog vladike Atanasija večeras širi po svim našim krajevima, baš kao što je on, za ovozemaljskog bivstvovanja, širio vjeru i prosvjetenje, gdje god se kretao i sa kim god se susretao.

"Siguran sam da plače njegova Hercegovina, kojoj je služio svim svojim tijelom i dušom. Imali smo čast i privilegiju da dijelimo istu zemlju sa našim, cijenjenim i poštovanim vladikom Atanasijem, koji je bio i duhovni vođa svoje pastve, i erudita, vrsni intelektualac, i nadasve, veliki čovjek", navodi se u telegramu saučešća premijera Srpske.