Korona.jpg

Evropske zemlje produžuju ili ponovo uvode drastične mjere. Njemačka je u lokdaunu dva i po mjeseca, u Italiji će policijski čas trajati do 6. aprila, a novčane kazne za nepoštovanje mjera su drakonske. U Belgiji su uslužni objekti zatvoreni mjesecima. Grčka se pribojava novih sojeva virusa, jer oboljeli nemaju gdje da budu smješteni. Novi Zeland zbog dva novozaražena zatvario najveći grad Okland na nedjelju dana.

Prije dva dana Finska je proglasila vanredno stanje zbog rasta broja zaraženih.

Dva i po mjeseca u lokdaunu je Njemačka. U nekim regijama sa policijskim časom, odnosno ograničeno je kretanje. Zatvoreni su ugostiteljski objekti, sa mogućnošću dostave na kućnu adresu. Otvorene su prodavnice prehrambrene robe, apoteke, odnosno oni objekti za osnovne životne potrebe.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i regionalno lideri blizu su dogovora o postepenom popuštanju ograničenja. Prema nacrtu plana, od 8. marta moći će da se okupljaju najviše pet osoba iz dva domaćinstva, izuzev djece mlađe od 14 godina. Cvjećare, knjižare, baštenski centri, kao i uslužni saloni za njegu takođe će ponovo moći da se otvore od tog datuma, prenosi Rojters.

Međutim, pravila se mogu ponovo pooštriti ako broj zaraženih počne da se povećava. Prema ovom planu, stroge mjere se predviđaju ponovo, ako broj slučajeva pređe 100 na 100.000 stanovnika.

Korona test.jpg

Italijanski premijer Mario Dragi potpisao je novi dekret o antikovid mjerama. Policijski čas od 22 do 5 sati trajaće do 6. aprila. Kazne su i do 1.000 evra. Italija je podijeljena na žutu, narandžastu i crvenu zonu, ali zone sada više nisu limitirane samo na regione, već i na pojedinačne opštine u regionima koji mogu da budu druge boje. Tako je Lombardija u narandžastoj zoni, dok je nekoliko opština u regionu u crvenoj.

To znači da nije moguće kretanje između opština i regiona, prodavnice su zatvorene, kao i frizerski saloni što je novitet ovog dekreta nove vlade, jer su do sada bili otvoreni u crvenim zonama.

Uvedene su i zone tamno narandžaste, tj. one koje se približavaju crvenoj zoni, koja znači da rade samo samoposluge, apoteke i stvari od značaja za život.

Po prvi put Italija ima i bijelu zonu koja je Sardinija u kojoj je dozvoljeno skoro sve kao i prije kovida. Ta zona je zona koja je skoro bez rizika, ali i tu vlada policijski čas od 23.30. U Italiji raste broj zaraženih među mladima, a ljekari upozoravaju da su pred trećim talasom epidemije i da se situacija dramatično pogoršava zbog varijanti virusa.

U Belgiji je na snazi već četiri mjeseca policijski čas od 22 do 6 ujutru. Situacija se stabilizuje, jer u posljednja tri mjeseca broj oboljelih na dnevnom nivou je oko 2.000, a prije toga je bilo čak 20.000.

Dušan Gajić, dopisnik RTS-a iz Brisela, kaže da na otvorenom skoro svi nose maske i poštuju mjere. Svi kafići, restorani i ugostiteljski objekti u Belgiji su zatvoreni još sredinom oktobra. To važi i za sportske objekte, rekreativne sportove u halama – sve to već mjesecima zatvoreno.

"U tom smislu reklo bi se da su mjere u Srbiji među najblažima u Evropi", kaže Gajić.

Korona intenzivna njega.jpg

U Grčkoj se razmatra uvođenje novih mjera, pored onih već postojećih. Od 7. novembra u Grčkoj je na snazi policijski čas. Od 11. februara u pojedinim regijama mjere su pooštrene. Nema javnih okupljanja, djeca ne idu u školu. Ograničeno je kretanje, odlazak iz jedne opštine u drugu.

I Grci se pribojavaju novih sojeva virusa, jer su bolnički kreveti gotovo popunjeni, pa ako dođe do novog talasa neće imati gdje da ih smještaju.

Privatni sektor nije uključen u kovid sistem, a kapaciteti su upravo u privatnom sektoru i najveći. Grci imaju šest dozvola, a zbog zloupotreba, posebno šeste koja se tiče šetnje i zbog kućnih ljubimaca, razmišlja se i o njihovoj restrikciji.

Specijalne propusnice za izlazak i dalje su na snazi u Francuskoj. Otvorene su prodavnice i pijace, ugostiteljski objekti ne rade.