milorad dodik.jpg

Srpski član i predsjedaavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim vjernicima, posebno onima u Hercegovini povodom upokojenja umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija.

"Sa žaljenjem sam primio vijest da se upokojio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić, jedan od najuticajnijih episkopa i bogoslova u cijelom pravoslavnom svijetu. Vladiku Atanasija pamtićemo kao istinskog pastira, sastradalnika našeg naroda u Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, gdje je često boravio", istakao je Dodik.

On je naveo da je vladika Atanasije došao u Republiku Srpsku početkom rata, gdje je dijelio sve patnje svog naroda kroz rat, ali i nakon rata, i nikada ni pred čim i ni pred kim nije ustuknuo, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Vladika Atanasije dao je nemjerljiv doprinos obnovi Crkve u Hercegovini, ali i cijeloj Republici Srpskoj, kao i u ostalim zemljama gdje žive Srbi. Ogroman doprinos dao je i teološkoj nauci, kojom se bavio do posljednjih trenutaka svog života", naglasio je Dodik.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije upokojio se večeras u Trebinju.