mirko curic trebinje.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je večeras da je vladika Atanasije simbol Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve, episkop koji uz svoj narod bio i u radosti i tuzi, pa i onda kada je trebalo čuvati ognjišta i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

Ćurić je istakao da se rijetko rađa čovjek kakav je bio vladika Atanasije i da svaki Hercegovac treba da se zahvali Bogu što je živio u vremenu kada i veliki vladika.

„Sa velikom tugom sam primio vijest da se naš preosvećeni vladika upokojio u Gospodu. Mi sada tugujemo, ali sam siguran da se nebesa raduju, da se raduje Carstvo nebesko jer im dolazi naš vladika“, naveo je Ćurić.

On je kazao da je vladika Atanasije bio mnogo više od vladike, mnogo više od duhovnika i mnogo više od običnog čovjeka.

„Bio je ono što su propovijedila sveti apostoli, koji je u svemu vidio lik i promisao Božiju. Zavolio je Herceovinu kao svoju rodnu grudu, zavolio je svakog Hercegovca, posebno djecu jer je i on, osim što je bio pastir, sve vrijeme bio zapravo dijete“, rekao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, istorija će svjedočiti o vladici Atanasiju kao velikom duhovniku i još većem teologu, kao nekome ko je ostavio neizbrisiv pečat i koji će zauvijek ostati u srcima vjernika.

Iskrene izraze saučešća uputio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i vjernom pravoslavnom narodu.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je večeras u Bolnici Trebinje u koju je primljen krajem februara nakon što je testiran na prisustvo virusa korona i ispoljio izvjesne simptome bolesti.