nedeljko-cubrilovic.jpg

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je telegram najdubljeg saučešća, povodom upokojenja umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, episkopu Dimitriju, monaštvu, sveštenstvu i vjernom srpskom pravoslavnom narodu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

"Veliki je i nenadoknadiv gubitak za sve nas odlazak episkopa, koji je poslije više decenija komunističke vlasti uspio da Hercegovinu, episkopiju Svetoga Save i rodnu zemlju Vasilija Ostroškog, svojim pastirskim trudoljubljem, vrati vjeri pravoslavnoj, koji je obnovio i sagradio na desetine hramova, episkopu koji je svojim visoko moralnim načelima predano služio i Bogu i narodu i bio jedan od naših vodećih teologa. Poznato je da je vladika Atanasije veliku pažnju i ljubav poklanjao djeci. Uvjereni smo da će odrastanje uz episkopa Atanasija ostati nemjerljivo bogatstvo upisano u srcima monogobrojne djece iz cijele Hercegovine", naveo je Čubrilović u telegramu.

On je dodao da se episkop Atanasije Gospodu predstavio nakon borbe sa bolešću sa kojom se bori cijeli svijet i zbog koje su brojne porodice ostale bez svojih najmilijih, te da je otišao samo nekoliko mjeseci poslije svog najboljeg prijatelja i sabrata mitropolita Amfilohija sa kojim je odrastao, školovao se, služio i monahovao, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"Odlazak ove dvojice duhovnika veliki je i nenadoknadiv gubitak za sve nas, za sav vjerujući srpski pravoslavni narod i za Srpsku pravoslavnu crkvu. Od našeg episkopa Atanasija najprimjerenije je oprostiti se riječima kojima se on, nedavno, oprostio od svog sabrata mitropolita Amfilohija: 'Neka mu je blagosloven put kojim ide, i duša i tijelo, i zahvalnost. Radujmo se vaskrsenju, on je svjedok vaskrsenja'", napisao je predsjednik Narodne skupštine u telegramu saučešća. /kraj/tp