gordan miseljic.jpg

Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ i u februaru su ostvarile izvanredne poslovne rezultate, a tokom 28 dana proizvele su čak 177 gigavat-časova električne energije, rekao je za TrebinjeLive.info direktor ovog preduzeća Gordan Mišeljić.

Mišeljić je istakao da je tokom prva dva mjeseca 2021. godine ukupno proizvedeno 295,5 gigavat-časova električne energije, što je veoma dobra proizvodnja.

"Prva dva mjeseca su polazna tačka za dobro poslovanje. Da do kraja godine ne padne nijedna kap kiše, mi ćemo sa sadašnjom kotom Bilećkog jezera imati 80 odsto planirane proizvodnje", naveo je Mišeljić.

Samo u februaru je u slivu rijeke Trebišnjhice palo oko 230 litara kiše po metru kvadratnom, a za mart meteorolozi najavljuju i do 200 litara po metru kvadratnom.

"Trenutna kota Bilećkog jezera je 398 metara i oko 10 metara je viša od plana za ovaj dio godine, a dotok u ovo jezero je 117 metara kubnih vode u sekundi", kazao je Mišeljić.

On je pojasnio da su dobri proizvodni rezultati HET-a prije svega uslovljeni dobrom hidrološkom situacijom ali i pogonskom spremnošću agregata ovog preduzeća.

"Svi naši objekti proizvode električnu energiju. Nastavili smo saradnju sa elektranom u Čapljini, a dobre proizvodne rezultate očekujemo i tokom marta i aprila", naveo je Mišeljić.

A dobra proizvodnja znači i dosta više prihoda ovog preduzeća, pa Mišeljić kaže da će svi započeti projekti biti završeni.

"Već smo isplatili oko milion i po KM za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju HE 'Dabar'. Privode se kraju radovi na zatvorenom bazenu, a HET uređuje i Malu potočinu i saobraćajnicu do HE 'Trebinje 2'. Obezbijeđena su i sredstva za most na velikoj obilaznici, gdje se radovi takođe izvode", pojasnio je Mišeljić.

Iako je 2020. godina bila veoma teška posebno za prodaju električne energije van granica Republike Srpske, Mišeljić je istakao da je ovo preduzeće uspjelo da posluje pozitivno sa oko 120.000 KM dobiti.

Prihodi ovog preduzeća su u prošloj godini bili oko 53.424.000 KM, dok su rashodi bili oko 53.304.000 KM.