Vakcina.jpg

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su ruske vakcine efikasne i protiv novih sojeva virusa korona koji se šire Evropom.

On je na sastanku sa direktorom Federalne medicinsko-biološke agencije Veronikom Skvorcovom rekao da su ruske vakcine efikasne protiv sojeva virusa korona koji danas „plaše sve u Evropi”, i ne samo u Evropi, prenosi RIA Novosti.

Skvorcova je navela da je u Rusiji do sada identifikovano 3,5 hiljada mutacija koronavirusa, ali je ukazala da su sve one jednonukleotidne i nemaju značaj za virus u cjelini, izuzimajući sedam mutacija, čija učestalost prelazi 5 odsto u ljudskoj populaciji, javlja Tanjug.

U Rusiji za sada postoje tri vakcine protiv kovida-19 Sputnjik V, Epivakkorona i Kovivak.

Rusija nema dovoljno vakcina za sve koji bi da ih kupe

Zvanična Rusija nije ostala dužna nikome na zahtjev za kupovinu vakcina, ali trenutno nema kapacitete kojima bi prihvatila sve zahtjeve, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Peskov je komentarisao zahtjev predsjednika Češke Miloša Zemana da od Rusije kupi Sputnjik V, prenio je TAS S.

„Rusija pažljivo odgovara na svaki zahtjev i trudi se da obezbijedi što više vakcina zemljama koje se suočavaju sa manjkom doza. Imamo isuviše zahtjeva, a naši proizvodni kapaciteti nisu dovoljno veliki da bismo prihvatili svačiji zahtjev”, pojasnio je Peskov, javlja Tanjug.