Vjezba stit1.jpg

U Trebinju je danas zajedničkom pokaznom vježbom specijalizovanih jedinica Republičke uprave civilne zaštite i službi zaštite i spasavanja Grada Trebinja pid nazivom "Štit" obilježen Dan civilne zaštite.

Tokom vježbe, u kojoj je učestvovalo više od 100 pripadnika ovih službi,  prikazano je reagovanje u slučaju zemljotresa – otkrivanje, evakuacija i medicinsko zbrinjavanje unesrećenih u urušenim objektima, a koordinisano je izvođena u krugu i zgradama tri trebinjske osnovne škole.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da Republika Srpska ima spremne jedinice, specijalizovane da pomognu građanima.

On je rekao da su pripadnici ovih službi bez obzira na to da li je riječ o požarima, poplavama, zemljotresu ili učestvovanju u deminiranju terena ili u sprovođenju mjera protiv širenja virusa korona pokazali da su prije svega ljudi, a zatim i profesionalci.

Vjezba stit5.jpg

"Mi u Trebinju imamo jedno veoma pozitivno iskustvo u saradnji sa svim službama zaštite i u narednom periodu zadatak svih nas je da jačamo njihove kapaciteta kako materijalno tehničke, tako i kadrovske. Jedno od tih iskustava je i veoma brza reakcija prilikom deminiranja terena gdje će se graditi budući Aerodrom, zatim u saniranju posljedica orkanskih udara vjetra od prije dvije godine, te u saniranju oštećenja na domaćinstvima koja su česta usljed vjetra i jakih kiša", naveo je Ćurić.

Vjezba stit8.jpg

Ćurić je dodao da je veoma važno i preventivno djelovanje pripadnika službi zaštite i spasavanja i upoznavanje najmlađih sa svim rizcima koje sa sobom nose minsko-ekplozivna sredstva koja, nažalost, još uvijek nisu uklonjena u potpunosti, te o rizicima prirodnih nepogoda. 

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su danas prikazali samo dio onoga što inače rade u konkretnim situacijama.

On je naveo da je iza pripadnika ove uprave teška i izazovna godina zbog epidemije virusa korona, te istakao da su udruženi na najbolji mogući način zaštitili građane Srpske od kovida 19.

Program vježbe je počeo svečanom smotrom učesnika vježbe, nakon čega su najzaslužnijim organizacijama, ustanovama, preduzećima i pojedincima uručene plakete i zahvalnice Republičke uprave civilne zaštite i Grada Trebinja.

Vjezba stit7.jpg

Vjezba stit3.jpg

Vjezba stit2.jpg

Vjezba stit4.jpg

Vjezba stit9.jpg