evropska unija.jpg

Lideri EU su večeras na redovnoj video konfrenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida-19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon pandemije.

Da su se lideri EU saglasili u vezi sa potrebom uvođenja sertifikata o vakcinaciji protiv kovida 19, potvrdila je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je na konferenciji za novinare nakon virtuelnog sastanka EU rekla da će Uniji biti potrebno tri mjeseca da pripremi sertifikate.

- Svi su se saglasili da nam je potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji - istakla je Merkelova.

Merkelova je napomenula da je potrebno povećati kapacitete za proizvodnju vakcina protiv kovida 19, te da EU mora da se pripremi za scenario u kojem će se vakcinacija nastaviti u narednim godinama, usljed pojave novih sojeva virusa korona.

Prema pisanju Rojtersa, Merkelova je dodala da će sertifikati, vjerovatno, biti dostupni prije ljeta.

Koncept certifikata o vakcinisanju predstavljen je kao ideja koja bi mogla da omogući putovanja između zemalja članica EU u uslovima pandemije kovid 19.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta. Fon der Lajen je potvrdila da će za uspostavljnje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri mjeseca.

- Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni prije ljeta - rekla je.

U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i političkih i naučnih pitanja kada je riječ o sertrifikatima o vakcinaciji, odnosno za šta će biti primjenjivani ili da li vakcinacija znači i prestanak prenosa infekcije.

- Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gdje su vakicne Fajzera pokazale da zasutavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije - kaže Fon der Lajen.

Ona dodaje da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakicna protiv kovida-19 od čega je 29 miliona potrebno za vakcinaciju garđana, što predstavlja osam procenata odrasle poulacije u EU.

Francuska, u kojoj je jak antivakserski pokret, obećala je da neće primoravati svoje građane da se vakcinišu i smatra da je ideja o "vakcina pasošima" prerana.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahtjevao je od EU uvođenje evropskog "vakcina pasoša" i prijeti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.