ciscenje frizidera.jpg

Svaka domaćica koja drži do ljepote svog doma zna da kućne aparate treba redovno čistiti.

Možda i najbitnije svakako jeste pitanje higijene frižidera. To je komad bijele tehnike koji neprestano radi i, što je još važnije, u njemu čuvamo hranu.

Kada nije čist stvara se rizik od nastanka bakterija koje putem hrane mogu lako da dospiju u naš organizam.

Rešetke i police u frižideru moraju svakodnevno da se brišu. Ne dozvolite da se osuši i skori sadržaj iscurilog sosa ili drugih ostataka hrane.

Osim što će vam kasnije biti daleko teže da sastružete skorele fleke, one postaju i izvor za nastanak bakterija. Svo posuđe koje odlažete u frižider takođe mora da bude besprekorno čisto.

Prije nego što ih vratite u frižider, prebrišite tegle od džema ili salate, bočice kečapa i slično.

Provjeravajte rok trajanja hrane koju držite u frižideru, a naročito u kakvom su stanju njihova pakovanja.

Važno je da ništa ne curi, na primjer meso koje se odmrzava ili bobičasto voće zamrznuto u kartonskim kutijicama. Hranu koja se odmrzava izvadite iz njihovih pakovanja i prebacite u tanjir.

Jednom nedjeljno brišite spoljašnji dio vrata frižidera, naročito ivice i vrh, i to čistom krpom umočenom u vodu sa malo deterdženta za sudove.

Povedite računa o plastičnim ili metalnim dijelovima za otvaranje vrata frižidera, jer se na njima često nalaze mrlje i prljavi otisci prstiju.

Za čišćenje dijelova od nerđajućeg čelika koristite specijalan, kupovni sprej.

NAPOMENA: Unutrašnjost frižidera ne smijete da čistite deterdžentom niti bilo kojim drugim hemijskim sredstvom, jer ako ga dobro ne isperete lako će dospjeti u hranu.

Koristite prirodna sredstva, a najbolje bi bilo da pomiješate 2 kašike sode bikarbone i 1/4 l vrele vode. Isperite vlažnom krpom, pa posušite čistim peškirom.

Na ovaj način ćete se riješiti i neprijatnih mirisa. 

Unutrašnjost frižidera čistite na svaka 2-3 mjeseca. Posebnu pažnju posvetite sitnim pregradama za jaja i policama u vratima frižidera.

Neprijatne mirise iz frižidera uklonićete uz pomoć taloga od kafe. Stavite talog na tacnicu, a potom u frižider i ostavite da prenoći. Ujutru će neprijatni mirisi nestati.